XI/10. 2016. április 1.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos elnökség hírei
Országos elnökség határozata
Felfedező-, Határtalanul-, Cserkészen az életere táborok 2016
Táborhelyek.hu
Fejléces papír szerkesztő

Cserkész programok

Országos Cserkésznap (04.23.)
XXVII. Kárpát-medencei Regöscserkész-tábor

Külügyi hírek

Grúz nemzeti nagytábor
Találkozó francia cserkészekkel
Közös programlehetőség francia cserkészekkel

További hírek, beszámolók

Kaszap István emlékmise beszámoló
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos elnökség hírei

Március 29-i ülés

A 2016.03.29-i elnökségi ülés fő témái és a hozzájuk kapcsolódó gondolatok a következők voltak:
- Cserkész ejtőernyős szakág helyzete (Markó Gergely szakági szakvezető)
- Magyar Cserkészszövetség jelenlegi ingatlanjainak áttekintése (Markó Gergely)
- Országos táborozási vezető költségvetése (Szrakay Ferenc Balázs)
- GSAT audit megvalósítása - április végén tervezzük Szövetségünk teljeskörű átvilágítását a WOSM támogatásával
- Országos elnökség belső fejlesztése
- VK központ kialakításának lehetőségei
- Scoutmaster Kft. szerepvállalása a Nánási úti ingatlan üzemeltetésével kapcsolatban

Miniszteri találkozó

Március 31-én találkoztunk Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével és Novák Katalinnal, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral.

Az új elnökség bemutatkozásán túl egyeztetést folytattunk arról, hogy a Kormány és a Szövetség között 2012-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást milyen tartalommal tudjuk feltölteni a minisztérium vonatkozásában.

A találkozóról ezen az oldalon is olvashattok:
www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-ifjusagugyben-az-emmi-strategia-partnere-a-cserkeszszovetseg

Jó munkát!
Országos Elnökség


Országos elnökség határozata

OE-6/2016.03.29. Az országos elnökség úgy határoz, hogy az Orszgáos Tanács korábbi határozata (OT 2015.11.22./6.) és a konkrét ügy kapcsán felmerülő szempontjainak figyelembevételével üzemeltetési szerződést köt a Scoutmaster Kft-vel a Nánási út 85-87. szám alatti ingatlan hasznosítására.


Felfedező-, Határtalanul-, Cserkészen az életere táborok 2016

Sziasztok!

Jó hír a későn ébredőknek!

5 nappal, tehát 2016. április 5-ig kitoltuk a vezetői jelentkezést. Nem jelentkeztél még? Lenne cserkészcimbi, aki szerinted ide való? Cselekedj, szólj neki! Jelentkezés ezen az űrlapon!

Jm!
Mini&Balázs


Táborhelyek.hu

Többen érdeklődtetek a korábbi Táborhelyek.hu-ra feltöltött adatok iránt, ezért ezeket újra elérhetővé tettük belső használatra.

Az ECSET rendszerben a belépést követően a csapatszintű jogosultsággal elérhető e-Táborozás menüpont alatt találhatóak az adatok, vagy közvetlenül az ecset.cserkesz.hu/taborhelyek címen, ECSET bejelentkezés mellett.

Az információk csak tájékoztató jellegűek, sok éve nem lettek frissítve, az oldal megújításáig csak olvasható módon elérhetőek.


Fejléces papír szerkesztő

A belepes.cserkesz.org oldalon készült egy fejléces papír generátor, amelynek segítségével egyszerűen készíthettek az arculati kézikönyvnek megfelelő iratokat - kinevezésekhez, jegyzőkönyvekhez, hivatalos levelekhez használjátok bátran.

Letölthető sablon helyett ez egy egyszerű online alkalmazás, ahol szerkeszteni tudtok fejléceket (szervezeti és tisztviselői adatok kitöltésével) és azokat használó papírokat. A kész iratok PDF formátumban lementhetőek.Cserkész programok

Országos Cserkésznap (04.23.)

Kedves Cserkésztestvérek!

Ahogyan az országos eseménynaptárban már biztosan láttátok, 2016. április 23-án lesz az Országos Cserkésznap.

Legyünk idén is minél többen és ünnepeljük együtt, hogy cserkészek vagyunk!

Helyszín
Nagykovácsi, Teleki-Tisza kastély parkja

Programok
Az eddig megszokottakhoz híven lesz egy központi helyszín, (most a parkon belül) ahol nyitott, illetve regisztrációhoz kötött programokon lehet részt venni. Ilyenek lesznek többek között a Little Bits foglalkozások a Makerspace műhely jóvoltából, itt lesz kézműves udvar, akadálypálya, rekeszmászás, egyedi kitűző készítés és a sportprogramok is.

Mindezen felül a cserkész, kósza és vándor korosztály számára előzetes regisztrációt igénylő programlehetőségek lesznek a kastélyparkban, vagy annak közelében. Ezek között korosztályhoz igazodóan többek között lesz, lasertag, kalandtúra, nyomozójáték, ability park, cserkészismereti akadálypálya, karitatív tevékenység, bibliodráma, élő könyvtár. Ezeken a programokon felül vehettek részt a Budapest Interactive Game, illetve a Felfedezőtábor játékain is.

A programváz

  • 09:30 helyszíni regisztráció
  • 10:00 zászlófelvonás
  • 10:30 délelőtti programok
  • 13:30 ebéd
  • 14:30 délutáni programok
  • 18:00 zászlólevonás
  • 20:00 záró buli 18 éven felülieknek a Loyola Caféban

Részletes programhálót a regisztráció során fogunk megosztani veletek.

Részvételi díj

  • 0-50 km távolságból érkezők számára 1500 Ft
  • 51-100 km távolságból érkezők számára 1000 Ft
  • 101 km-nél távolabbról érkezők számára 500 Ft

Étkezés

A program során van lehetőség főtt ebédet kérni, melyet a regisztráció során kell majd jelezni. Az ebéd ára + 500 Ft/fő

Regisztráció, további információk

Az információkat folyamatosan megosztjuk a Facebook eseményen.

A regisztrációs felület április 10-én nyit ki. A program teljes leírását ugyanekkor fogjuk kitenni és itt lesz lehetőség majd az előzetes programregisztrációra is.

Minden további részlettel tehát hamarosan jövünk!

Jó munkát!
Hoffmann Ferenc cst. (118.)
szervező


XXVII. Kárpát-medencei Regöscserkész-tábor

Meghirdetés

Legalább ötödik osztályt végzetteknek: 2016. június 26. – július 5.
Legfeljebb negyedik osztályt végzetteknek: 2016. június 30. – július 5.
Felnőtteknek és egyetemistáknak: 2016. június 29. – július 5.

A Magyar Cserkészszövetség és a Regös Alapítvány meghirdeti a XXVII. Kárpát-medencei Regöscserkész-tábort. Táborunkra minden cserkészt – aki volt már, és aki még nem – szeretettel várunk.

A tábor helyszíne: Dunaföldvár

A programból: folyamatos néptánc- és énektanulás, kézműves foglalkozások (fafaragás, szalma-, gyékény- és vesszőmunkák, nemezelés, lószőrékszer-készítés, rezezés, gyertyamártás, szövés, gyöngyözés, bőrözés, batikolás, agyagozás, hímestojásfestés, csipkeverés, mézeskalácssütés, …), előadások (hangszeres, ill. néprajzi), népszokások felelevenítése (regölés, téltemetés, pünkösdölés stb.), népi játékok, minden este táncház stb.

Részvételi díj: 25 000 Ft ötödiktől (21 000 Ft negyedikig és felnőtteknek)

Idén is adunk be pályázatokat, amelyekkel ebben az évben is azokat szeretnénk segíteni, akik e nélkül nem tudnának a táborba eljönni, ezért kérjük, támogatásigényléssel keressetek minket bátran. (Elérhetőség lent.)

Idén is a testvérek támogatását¹ különösen fontosnak gondoltuk. A támogatás igénybevételét előre jelezni kell, lehetőség szerint a jelentkezés után, de legkésőbb a határidőig a lent megadott e-mail címen, hogy kalkulálni tudjunk vele, lehetővé téve minél több fiatal részvételét.

¹Az igényelhető kedvezmény mértéke 1 testvérpár esetén -4500 Ft, 3 testvér esetén -9000 Ft, de fejenként minimum 16 000 Ft a részvételi díj kortól függetlenül.

Azoktól a cserkésztestvéreinktől, illetve szüleiktől, akiknek ez nem jelent gondot, örömmel veszünk, és hálásan köszönünk a tábordíjon felüli támogatást, amellyel hozzájárulnak a tábor színvonalának növeléséhez és körülményeinek javításához. Egyéb (bármely) termék-támogatásokat is hálásan köszönünk, ha valakinek erre van lehetősége vagy kapcsolata. A támogatásokat előzetesen Némethy Kálmánnal egyeztetve az alul írott elérhetőségeken, helyszínen a regisztrációnál vagy a „logisztikán” várjuk és előre is köszönjük.

Az egyes altáborokba szokásosan nem kell külön jelentkezni. A táborba jelentkezőket értesítjük, melyik altáborba tartoznak.

A jelentkezés érvényességéhez idén is a tábordíjból 10 000 forint átutalását kérjük határidőig. Erről részletek a jelentkezés oldalán találhatóak.

Pólót a tábor előtt el fogjuk készíttetni, így aki határidő után jelentkezik, annak nem lesz lehetősége rendelni. Aki kér pólót, annak a jelentkezéskor a kívánt méretet is meg kell adnia.

Ezek a jelentkezési feltételek 2016. május 31-ig érvényesek.

Közös utazás: Mint a korábbi években, idén is lehetőség nyílik a táborhelyre való közös utazásra Budapestről, erről mindenkit a megadott e-mail címén még pontosan értesítünk. Az utazás díját nem tartalmazza a tábordíj, tehát ezt közös utazás esetén még a tábordíjon felül be kell fizetni.

Letölthető dokumentumok

Jelentkezés:

A korábbi évektől eltérő módon jelentkezni ezen a kérdőíven lehet: https://goo.gl/AubTmf
A kérdőívre átlépéssel elfogadod a fenti feltételeket!

Problémákkal, kérdésekkel, (előbb megy, később jön), forduljatok bátran hozzám:

Némethy Kálmán csst. táborparancsnok
regos.cserkesz.huKülügyi hírek

Grúz nemzeti nagytábor

Kedves Cserkésztestvérek!

A Grúz Cserkészszövetség szeretettel vár magyar cserkészeket is a 2016 nyarán megrendezésre kerülő Nemzeti Táborukba. A szervezők a legkülönfélébb programokkal készülnek: kézműves foglalkozások, cserkészügyességek, játékok, vízi programok, tudományos és környezetvédelmi műhely, önkéntes munka, sportprogram, stb. Van lehetőség Home Hospitality keretében további kinntartózkodásra is.

A tábor ideje: 2016. július 27 - augusztus 2.
A tábor helyszíne: Vartsikhe, Imereti régió, Grúzia
A tábor díja: 80 euró
Home Hospitality díja: 20 euró/nap (tartalmazza a szállást, étkezést, és közlekedést)

A tábordíj tartalmazza:
program
étkezés
szállás (saját sátrakban)
közlekedés a tábor ideje alatt

A jelentkezés feltételei:
14-25 év közti életkorú résztvevők, + 1 vagy 2 fő 18 év feletti vezető. Jelentkezés egyénileg is lehetséges, de csak teljes őrsöt regisztrálunk!
aktív MCSSZ tagság
angol és/vagy grúz nyelv nyelv kommunikációs szintű ismerete

Az utazás megszervezéséhez az OKB kérésre segítséget nyújt.

Jelentkezési határidő: 2016 május 5., az intercom@mcssz.hu címre küldött, "Grúz Nemzeti Tábor" témájú, ECSET-kódot tartalmazó levéllel.

További kérdéseitekkel forduljatok a Külügyi Bizottsághoz bizalommal!


Találkozó francia cserkészekkel

Sziasztok!

Nyáron egy húsz fős, 14-17 éves cserkészekből álló csapat túrázik a Duna-mentén nálunk; és szívesen találkoznának magyar cserkészekkel (feltehetően angolul is beszélnek a francia mellett) : )

Július 23 - augusztus 7 közt lesznek Budapesten.

Kifejezett programot nem írtak, tehát lehet kreatívnak lenni (városnézés, túra, játék, csapatprogram stb.)

Aki szívesen töltene velük időt, az jelentkezzen az intercom@mcssz.hu címen a részletekért.


Közös programlehetőség francia cserkészekkel

Sziasztok!

Július végén/augusztus elején 30 fiúból és 30 lányból álló francia cserkészcsapat (14-17 évesek) keresnek partnercsapatot magyarországi programjukhoz.

Három hétig lesznek itt; szívesen vennének részt közös túrán vagy valami közös munkában-tevékenységben is (akár két csoportra osztva). Feltehetően annak is örülnek, ha a három hét egy részre tud valaki bekapcsolódni.

Visszajelzéseket az intercom@mcssz.hu címre várjuk, részletek és kapcsolat ugyanitt.További hírek, beszámolók

Kaszap István emlékmise beszámoló

Kaszap István születésének 100. évfordulóját ünnepeltük március 29-én a székesfehérvári Prohászka Ottokár-emléktemplomban. A szentmise főcelebránsa Spányi Antal megyéspüspök volt. Dr. Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese (maga is cserkész) mondott emlékbeszédet, amelynek záró aktusaként Kaszap István sírjának a virtuális Nemzeti Sírkertbe való felvételéről szóló dokumentumot adott át a püspök atyának. A szentmise végén Ronkay János (Hangya) országos vezetőtiszt mondott köszöntőt. Ennek szövege:

"Kedves püspök atya, kedves hívek, kedves cserkésztestvéreim!

„Kit nevezek én cserkésznek? – Azt, aki mindenben jó példát mutat. Nem durváskodik és értetlenkedik, komoly és férfias, de emellett vidám és jókedvű is. Mindenképpen az olyan cserkészt, aki minden téren, a cserkészetben, hazájával szemben és Istennel szemben is ízig-vérig kötelességét teljesítő cserkész.”

A Vadgalamb őrs vezetője, Kaszap István hagyta ránk ezeket a sorokat, máig érvényes és aktuális útmutatóul minden cserkész számára. És nem csak feljegyezte, hanem egész életével példaként állt elénk, mivel ő maga is ilyen, ízig-vérig kötelességét teljesítő cserkész volt.

Kaszap István rövid, de annál teljesebb élete a legjobb igazolás a cserkészet által használt nevelési módszer működésére, amely ha valódi személyes elköteleződéssel, önnevelésre való hajlandósággal találkozik, rendkívüli hatással lehet a jellem épülésére. Hálásak vagyunk azért, amiért ebben ilyen példával járt előttünk.

A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amellyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik. Így hangzik a cserkésztörvény második pontja. A rendszerváltás forgatagában többen többféleképp kezdték el újjászervezni a mozgalmunkat. Voltak, akik szerint a kötelességek ilyen kifejtése, Isten beemelése már nem időszerű a mai társadalomban, ezért külön szervezetet indítottak, a törvényt lerövidítve: a cserkész híven teljesíti kötelességeit.

Talán úgy vélték, így szélesebb körhöz juttathatják el a cserkészetet, de pár év alatt kiderült számukra is, a módszerünk Isten nélkül nem működik. A Magyar Cserkészszövetség ezzel szemben kezdetektől kitartott a valláserkölcsi alapok mellett, és ha nehézségek között is, de máig ebben a szellemben élünk és növekszünk.

És ahogy a száz éve született Kaszap Istvánnak volt, nekünk is van célunk, és küldetésünk: az újabb és újabb fiatal generációk jellemének építését szolgálni. Kérjük Isten áldását, hogy így legyen, valóban jó munkát tudjunk ebben végezni, amen."

Táborkereszt - katolikus cserkészek közösségeKiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).