XI/11. 2016. április 9.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei
Országos Elnökség határozata
Autószervíz

Cserkész programok

Cserkész közéleti klub
Kárpát-medencei Vándortalálkozó
NightRider - Az MI6 botrány

További programok, képzések

Néptánc kezdőknek
A boldogság nyomában – minden út egymáshoz vezet!

További hírek, beszámolók

Videó a Rácalmási Passióról
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei

Kedves Cserkésztestvérek!

A 2016. április 5-i elnökségi ülés témái a következők voltak:

 • Szakági helyzetkép - vendég: Constantinovits-Csóka Sarolta (832.) A szakágakkal való kapcsolattartásban a továbbiakban is Saci fogja segíteni az elnökséget. A szakági vezetők munkáját a szabályzatoknak megfelelő kinevezésekkel szeretnénk majd írásba foglalni.
 • Nemzeti Együttműködési Alap működése - vendég: Heizler Norbert (25.) Átbeszéltük a NEA kollégiumok működési rendjét, és hogy az alapítvánnyal vagy egyesülettel rendelkező csapatokat hogyan tudjuk a jövőben bíztatni a részvételre.
 • Zsigmond Vilmos pályázat - vendég: Szabó Márton (426.) Marci szívesen dolgozna egy dokumentumfilmen, ami az 1956-os forradalom cserkész vonatkozásairól szólna, támogatjuk az elképzeléseit.
 • Lelki közösségek erősítésének lehetőségei - vendég (skype): Bedekovics-Péter Pál (43.) Szeretnénk erősíteni a Táborkereszt és ICHTHÜSZ működését, hogy a csapatok szélesebb körét tudják elérni és bevonni a munkájukba, Bepe ötleteit hallgattuk meg erről, a közeljövőben egyeztetni szándékozunk erről a közösségek vezetőivel is.
 • GSAT - WOSM auditáláshoz kapcsolódó irodai feladatok

Jó munkát!
Országos Elnökség


Országos Elnökség határozata

OE-7/2016.04.05. Az országos elnökség megbízza Szabó Mártont (426.) egy a katakomba cserkészetről szóló filmarchívumot és dokumentumfilmet tartalmazó projekt előkészítésével.


Autószervíz

Mostmár gépjárműjavítás során is érdemes a cserkészigazolványt magunknál tartani!

Újabb kedvezményadó partner csatlakozott a Magyar Cserkészszövetség programjához, mégpedig a Gombos Kft. márkafüggetlen gépjármű szervize.

Az alábbi szolgáltatások és kedvezmények érhetőek el ezen megállapodás keretein belül számunkra:

 • 15% kedvezmény munkadíj szolgáltatásra (kivétel alvállalkozó igénybevétele esetén: nyújtott tengelytávú, magasított karosszériájú, dupla kerekes gépjárművek).
 • Minimum 15% kedvezmény anyagokra és alkatrészekre.
 • A javítást előjegyzéses rendszerbe végzi, de bejelentkezéskor a lehetőségekhez képest soronkívüliséget biztosít.
 • CASCO esetén önrész elengedése (helyben javítás esetén):

  • 300.000 számla összeg felett 50.000,- Ft önrész elengedésre kerül;

  • 500.000 számlaösszeg felett 10%-ot, de maximum 100.000,- Ft önrész kerül elengedésre.

 • Csereautót biztosít a javítás időtartamára (külön árlista alapján).
 • Hozom-viszem szolgáltatás: a gépkocsik be és visszaszállítása 50.000,- Ft nettó számlaérték felett 0,- Ft (alatta nettó 4.400,- Ft).
 • A műszakilag meghibásodott gépkocsik beszállítását - területi korlátozás nélkül – térítés ellenében. Budapest területén belül a szállítás díja nettó 12.000,- Ft, vidéki szállítás esetén nettó 180,- Ft/km. A 24 órás autómentő telefonszáma: +36 (70) 429 2919.

Elérhetőségek:
Gombos Szerviz – Minden típusra
Budapest III., Szentendrei út 237.
(1) 430 3000
opel@gombos.hu
www.gombos.hu

A kedvezmény érvényesítése érvényes cserkészigazolvány felmutatásához kötött. Kétely esetén a vállalkozó fenntartja a jogot, hogy a kedvezmény érvényesítése előtt ellenőriztesse az igazolvány érvényességét az MCSSZ titkárságán.

Jó munkát!

Szórád Előd cst. (118.)
kedvezményrendszer-koordinátorCserkész programok

Cserkész közéleti klub

A Cserkész Közéleti Klubot azért hoztuk létre, hogy a közélet dolgairól, a nemzet sorsáról meg a világ dolgairól beszélgessünk. 2016 tavaszán kéthetente, csütörtök esténként, a Párbeszéd Házába (1085 Budapest, Horánszky u. 20.) olyan embereket hívunk, akik „jól benne vannak” a köz életében. A beszélgetések során olyan témák merülnek majd fel, amik egy vallásos, önkéntes és pártpolitikától mentes, ugyanakkor a helyi, a nemzeti és a globális közösségért felelősen elköteleződni és tenni vágyó cserkészeknek fontos/érdemes/érdekes hallaniuk.
Házigazdánk Krakkó Ákos cserkésztestvérünk lesz.

Első találkozásunkon 2016. április 14-én 17:30-tól Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős helyettes-államtitkár, egy nagycsaládos édesanya, egykori cserkészanyuka, családpolitikus lesz a vendégünk, akinél arról érdeklődünk:Elfogy-e a magyar?

A demográfiai helyzet jó 30 éve a közbeszéd tárgya, és időről-időre felvillan a nemzethalál víziója. Minek kell változnia ahhoz, hogy megforduljon ez a folyamat? Mit tehet, és mit nem tehet ebben egy kormány és a politika? Mire és hogyan jó a CSOK, a családtámogatás, meg az összes többi? Nem csak a születés és a halál időpontja számít, de az is, hogy mit is teszünk a két időpont között.

A beszélgetés előtt jó, ha belenézel:

 • Pokol Béla: Európa végnapjai. A demográfiai összeroppanás következményei. Budapest, 2011, Kairosz. Ha nem jutsz hozzá addig, itt egy recenzió
 • Baló Györggyel statisztikusok beszélgettek a házimunka és a családok fontosságáról, amelyet itt elérhetsz.

Kérlek, hogy részvételi szándékodat a 2016. április 13-án délig jelezd az alábbi e-mail címen: cserkeszkozeletiklub@gmail.com, ahol további kérdéseidre is válaszolunk.


További vendégeink:
- 2016. április 28. Aggodalom Európáért – Németország és Magyarország. – Czukor József korábbi berlini nagykövet, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.
Gondolatok Kohl kancellár rövidesen megjelenő könyve kapcsán Európa múltjáról, jelenéről jövőjéről.
- 2016. május 12. Biztonság? Politika? Magyar? Európai? – Horváth József, biztonságpolitikai szakértő, polgári elhárítás, valamint a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese.
- 2016. május 26. Mire való a politika? – Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.
Mit várhatunk, és mit nem várhatunk a politikától? Mire készüljön, aki belevág? Erről beszél egy cserkész, aki belevágott…
-2016. június 9 Magyarország alulnézetből… – Vecsei Miklós, a Gyurcsány-kormány államtitkára, a mindenkori kormányok tárgyalópartnere és tanácsadója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, egy hittanos önkéntesből lett hivatásos máltai, tiszteletre méltó és tanulságos személyes életúttal.
Mi a szegénység, milyen mély és milyen széles Magyarországon? Van-e kiút a szegregátumokból, az éhezésből, az uzsorások fogságából, az elnéptelenedő falvak, a gettósodó háztömbök problémáiból? Miért kell tenni és mit lehet tenni ellene?

Virág András, Viri (543.)


Kárpát-medencei Vándortalálkozó

Kedves Cserkésztestvérem!

Ahogy facebookon is láthattad, elindult a találkozóra való regisztráció! Amennyiben még nem jelentkeztél- most megteheted itt: http://vandortalalkozo.cserkesz.org/

Közben figyelemmel kísérheted a programok bemutatását facebook oldalunkon is!

Várunk mindenkit szeretettel! A programokkal kapcsolatban figyeljétek a honlapot! Ezekre jelentkezni majd csak a helyszínen tudtok!

Várunk Titeket!
Találkozzunk Pünkösdkor!

A szervezők nevében:
Jó Munkát!

Tóth Réka Kamilla ( Treka) csst.


NightRider - Az MI6 botrány

Kedves Gyanakvó Cserkészek!

Miért van az, hogy a nagyobb országok előre tudják az egyes katasztrófák részleteit? Miért van az, hogy a terroristák telefonját nem töri fel szó nélkül a gyártó? Miért kiált ördögért mindenki, mikor egy elnökjelölt tweetel valamit?

Egy éjszakai, városi, nyomozós játékra hívunk benneteket május 13-án este 20:00-tól másnap hajnal 02:00-ig. Az esemény célja, hogy megmozgassa a fantáziátokat, miközben a valóság és összeesküvés-elméletek szövevényes hálóján rágjátok át magatokat.

A játék során csapatokban kell feladatokat, rejtvényeket megoldanotok, a városon keresztül-kasul autózva, versenyezve a többi csapattal, hogy a végén kiderüljön, alkalmasak vagytok-e valódi kémeknek.

Részletes játékleírás a honlapon:
http://vandortalalkozo.cserkesz.org/nightrider/

Jelentkezés feltételei (csapatonként):

 • 1 db autó
 • 3-4 fős csapat (legalább vándor korosztályú!)
 • 3 db okos eszköz (laptop, telefon, tablet ...)
 • lehetőleg 1 db 20-as katolikus vagy cserkész telefonszám
 • legalább 1 db cserkész tagkártya

Költségek:

 • 3500 Ft / csapat
 • minden csapat állja a saját üzemanyag költségét

Felhívjuk a figyelmet a korhatárra! Ez a program kifejezetten vándor korosztálynak készül. Olyan témákat érint, amik fiatalabbak számára érdektelen/bonyolult/nem való stb.

Regisztráció a következő két hétben nyílik meg, addig is érdemes a csapatokat összeszervezni. Ígyekszünk a játék részleteit, érdekességeket hétről-hétre közzétenni.

Email: nightrider_hq@protonmail.com
Kérdéseiteket emailen, hozzászólásokban szívesen fogadjuk!

Jó munkát!
A főszervezők:
Szabi - Major Szabolcs csst. (903.)
Vitya - Wintsche-Mikesch Viktor csst. (903.)
Toncsi - Dauner Ágoston csst. (205.)

A program az I. Kárpát-medencei Vándortalálkozóval karöltve valósul meg, így azokat, akik jönnek találkozóra, de azokat is, akik a Vándortalálkozón nem vesznek részt.

A programot az I. Cserkészkerület támogatja.További programok, képzések

Néptánc kezdőknek

Kedves Érdeklődők, kedves Tanítványaink!

Örömmel hirdetjük, hogy téli, alapozó minitanfolyamaink után áprilisban folytatjuk kezdőknek szóló táncházi kurzusainkat.

Következő táncanyagunk: széki páros táncok

Időpontok: április 15., 22., 29. - péntekenként 18:30-20:30 között

Helyszín: Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium - Tolnay Klári terem
Cím: 1056 Budapest, Irányi utca 3. (a Ferenciek terénél, térképen itt)

A résztvevők száma korlátozott, ezért a részvételhez előzetes jelentkezést kérünk az alábbi jelentkezési lapon

A tanfolyam mindenki számára nyitott, részt venni párral és pár nélkül egyaránt lehetséges, az oktatás párcserékkel zajlik. A tanfolyam kezdő szintre épül, de örömmel látunk minden érdeklődőt, táncházi tapasztalattal már rendelkezőket is.

További információ és érdeklődés a tanfolyam@magyarneptanc.hu címen, valamint a Facebook esemény oldalán

Reméljük, sokatokkal fogunk újra találkozni!

Üdvözlettel,

Magyar Zsuzsi és Nagy Józsi

Keress minket a Facebookon!


A boldogság nyomában – minden út egymáshoz vezet!

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium immár 28. alkalommal rendezi meg tavaszi szimpóziumát, amelynek címe "A boldogság nyomában – minden út egymáshoz vezet!".

A szimpózium célja a boldogság kérdéskörének, illetve a közösségi igények és a belső szabadság konfliktusának és harmóniájának a körüljárása.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Előzetesen itt lehet regisztrálni-

A program:

13.00 Rektori köszöntő - Feledy Botond
13.10 Alaphang - Ádám Veronika (Széchenyi-díjas orvos, biokémikus egyetemi tanár)
13.45 Klasszikus boldogságképek - Ritoók Zsigmond (Széchenyi-díjas klasszika-filológus)
14.35 A boldogság iskolái - Oláh Attila (pszichológus, egyetemi tanár)
15:10 Anyagi dimenziók - Baritz Laura Sarolta OP (közgazdász, egyetemi adjunktus)

15:45 Szünet

16.10 Kerekasztal-beszélgetés - Novák Katalin (családügyi államtitkár), Rudolf Péter (Kossuth-díjas színművész), Sipos Dávid Günther (műsorvezető), Stumpf András (újságíró), Moderátor: Süveges Gergő (újságíró, műsorvezető)

17:40 Esélyegyenlőség a boldogságra - Lukoviczki Réka "RobotGirl" (blogger)
18:15 Egy közösség motivációja a vezető szemével - Somlai-Fischer Ádám (a Prezi társalapítója)

18.50 BankettTovábbi hírek, beszámolók

Videó a Rácalmási Passióról

Egy korábbi hírlevél programajánló rovatában meghirdetett Rácalmási Passióban helyi cserkészek is szerepeltek, aki nem tudott eljönni az itt megtekintheti az előadásról készült videófelvételt!

Országos IrodaKiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).