XI/12. 2016. április 16.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei
Tagkártya - elmaradt jelentések és tagdíjfizetés pótlása
MCSSZ kommunikációs tanácsadók keresése

Cserkész programok

Országos Cserkésznap
Önkénteseket várunk az Országos Cserkésznapra
CserKÉSZen az életre tábor 2016 jelentkezés
Kárpát-medencei vándortalálkozó
"Az ébredő erdő" - tavaszi Vadonlakó szakági hétvége
Cserkész közéleti klub

További programok, képzések

Széki minitanfolyam
Műveltségi vetélkedő

További hírek, beszámolók

Paintball
Segítség tábori főzéshez
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei

Kedves Cserkésztestvérek!

A 2016. április 5-i elnökségi ülés témái a következők voltak:

 • GSAT video konferencia. Vendég: Pieter Willems - WOSM, Böröczky Csongor, Hetyey Annamária
  A WOSM egy svájci auditor céggel együtt fogja átvilágítani a működést, az előkészítésen már nagy erőkkel dolgozunk. Ezt ingyen kapjuk, a világkonferencia megpályázása miatt mindenképp át kell esni rajta. Sokat várunk tőle, hogy külső szemmel rámutassanak a Szövetség fejlesztendő területeire, az eredményeket mindenképp meg fogjuk osztani.

 • Muszlim cserkészet. Vendég: Zekeria Gousseus, Csortán-Szilágyi György
  Zeki és Csoszi beszámoltak a WOSM iszlám konferenciájáról, melyen márciusban vettek részt Isztambulban. A mostani találkozó témája a cserkészetbe való bekapcsolódás lehetősége a Fehérvári úti mecsethez tartozó fiataloknak, a csapatalapítás lépéseinek átbeszélése.

 • Kedvezményrendszer, kedvezménykártya, cserkész ingatlanok hálózatosodása. Vendég: Szórád Előd
  Előd felvetése és a partnerek jelzései alapján igény mutatkozik a kedvezményrendszer kibővítésére, mely inkább már partnerségi együttműködés lenne. Ebben mintákat kell keresni más szervezetektől, be kell vonni szakértőket és meghatározni ennek pontos kereteit és határait, de támogatjuk ezt az előrelépést. Itt került szóba példának a MagNet Bank, akikkel most indult el a tárgyalás és széles körben dolgoznak banki szolgáltatási csomag kiajánlásán, illetve más típusú együttműködések is szóba kerültek. Közös képzések, egymás programjainak támogatása.
  Végül pedig a meglévő cserkész ingatlanok valamiféle közös koncepcióalkotásának lehetőségét vizsgáltuk meg. Több kerület is rendelkezik irodával, esetleg közösségi házzal, melyek egy része ezt követően kerül felújításra. Azt gondoljuk érdemes lenne ebben valamiféle közös gondolkodás a szereplők között. Előd a kecskeméti ház egyik ötletelőjeként hozta be ezt a témát, melyet támogatunk.

Jó munkát!
Országos Elnökség


Tagkártya - elmaradt jelentések és tagdíjfizetés pótlása

Minden késedelembe esett csapat, aki január, ill. március 31-ig nem teljesítette az évi jelentés benyújtását és a tagdíj megfizetését, legkésőbb 2016. április 30-ig tegye meg. (A biztonság kedvéért az átutalásról szóló bizonylatot küldje meg a csapatparancsnok az illetékes kerületi elnökség részére.)

Minden aktív, ígéretet/fogadalmat tett, a 2015-ös évi jelentésben szereplő és rendezett tagdíjjal rendelkező tag kaphat kizárólag tagkártyát.

Az új tagkártyák már kombinálva lesznek a kedvezménykártyával, azaz a tagkártyára kerül az érvényességet is igazoló matrica. Ezt használhatják az EDC elfogadóhelyeken is.

Kérjük, hogy a csapatparancsnokok legkésőbb 2016. április 30-ig küldjék meg a kollar.tamas@mcssz.hu címre, ha valaki elvesztette tagkártyáját. Ennek pótlási díja továbbra is 1.000 Ft/kártya.

(Kérjük, hogy ugyanide küldje meg a csapatparancsnok azt is, ha bármilyen okból nem kapott még csapata tagkártyát.)

Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy korábban kinek került már kiállításra tagkártya, kérjük Kollár Tamásnál érdeklődjön a fenti e-mail címen.

Fontos! Csak azon csapatok tagjai kaphatnak idén tagkártyát és kedvezménykártya érvényesítő matricát, melyek a 2015-ös leadott évi jelentés alapján számított tagdíj központra eső részét az illetékes cserkészkerület legkésőbb 2016. május 10. napjáig maradéktalanul átutalja az MCSSZ központ részére.

Legközelebb várhatóan jövő év tavaszán kerül sor új tagkártyák és érvényesítő matricák kiadására.

Országos Iroda


MCSSZ kommunikációs tanácsadók keresése

Kedves Cserkésztestvérünk!

Ha szakterületed a kommunikációhoz kapcsolódik, és szívesen segítenéd valamilyen formában a munkánkat a Szövetség külső és belső kommunikációjának szervezésében (vagy ismersz ilyet akit szívesen javasolnál), kérjük, töltsd ki ezt az űrlapot​!

A válaszok összegyűjtése után egy megbeszélést tervezünk majd összehozni, ahol a további lépésekről, a munkamódszerekről, feladatok vállalásáról egyeztetnénk.

Jó munkát!

Országos ElnökségCserkész programok

Országos Cserkésznap

Kedves Cserkésztestvérem!

Idén április 23-án tartjuk az idei, Szent György napi ünnepünket, azaz az Országos Cserkésznapot Nagykovácsiban. Ez egy remek lehetőség arra, hogy találkozzunk egymással, felfedezzük a cserkészetünkben rejlő örömöket és megmutassuk mire is vagyunk képesek!
Éppen azért, hogy meglássuk milyen apró kis hősei vagyunk a világnak, arra hívunk titeket, hogy gyűljünk össze és mutassuk meg „szuperképességeinket” egymásnak! Legyünk együtt és mutassunk jó példát egymásnak. Az őrsöddel gondold végig mi az amiben ti kiemelkedőek vagytok és ezen képességetek tudásában jöjjetek el a programra. Ne feledd, benned is ott a hős!

Gyertek, legyünk újra együtt! ;)

Részletek: cserkesz.hu/cserkesznap

Jó munkát!
Hoffmann Ferenc cst. (118.)


Önkénteseket várunk az Országos Cserkésznapra

A cserkésznap megvalósításához még szívesen látunk önkéntes segítőket. Ha úgy érzed, hogy neked a részvétel már nem jó móka, akkor jelentkezz segítőnek!

Jelentkezni ezen regisztrációs felületen lehet.


CserKÉSZen az életre tábor 2016 jelentkezés

Sziasztok!

Elindult a regisztráció az Erzsébet tábor keretén belül a Cserkészen az életre táborunkra.

A tábor alapvetően nem cserkész gyerekeknek szól (de ez nem kizáró ok, tehát jöhetnek a cserkészek is) és mindössze 1000 Ft-ba kerül.

A pályázati keretek sajnos elég szűkösek, 2016 április 25-ig (Márk napjáig;-)) lehet regisztrálni a gyerekeket. 750 fős keretünk van, ezt szeretnénk megtölteni.
750 regisztrált jelentkezés lenne számomra a legszebb névnapi ajándék:-).

Itt a link a pályázathoz: http://www.erzsebetprogram.hu/cserkeszen-az-eletre

Hamarosan küldjük a plakátot illetve osztjuk Facebookon is a tábort.

Kérlek osszátok tovább ezt a levelet!

Hajrá!

Mini
Metz Márk csst.


Kárpát-medencei vándortalálkozó

Kedves Jelentkező! Kedves Cserkésztestvérem!

Ahogy facebookon is láthattad, elindult az I. Kárpát-medencei Vándor Találkozóra való regisztráció! Amennyiben még nem jelentkeztél- most megteheted itt: vandortalalkozo.cserkesz.org április 30-ig.

Közben figyelemmel kísérheted a programok bemutatását facebook oldalunkon is.

Várunk mindenkit szeretettel! A programokkal kapcsolatban figyeljétek a honlapot!

Várunk Titeket!
Találkozzunk Pünkösdkor!

A szervezők nevében:
Jó Munkát!

Treka
Tóth Réka Kamilla cst. (903.)


"Az ébredő erdő" - tavaszi Vadonlakó szakági hétvége

Kedves Cserkésztestvérek!

Végre felébredt a természet, így minden 14 év fölötti cserkészt szeretettel várunk a Vadonlakó szakág tavaszi szakági hétvégéjére, amely "Az ébredő erdő" néven kerül megrendezésre.

Időpont: 2016. április 30. 10:00 - május 1. 13:00
Helyszín: Sztrilich Pál cserkészpark

A Vadonlakó szakági hétvége során többek közt az alábbi témákba nyerhetsz betekintést: Tűzgyújtási technikák, közte a szikravető, valamint a klasszikus kova és acél használata és egyéb praktikák. Növényismeret, ehető növények. Késhasználat táborozáshoz, faragási alapismeretek. Menedék építés. Kevéssé ismert, ám annál hasznosabb tábori eszközök készítése a természetben talált anyagokból. Választékos sütés-főzés tábori viszonyok közt. Tájékozódás és mozgás sötétben, éjszaka. Valamint néhány további meglepetés-programpont.

A program szombat-vasárnap tart, de lehetőség van csak szombati részvételre is.

A programon való részvétel feltételei:

 • Betöltött 14. életév
 • Alapvető táborozási cserkészismeretek megléte (mint például tudsz tüzet gyújtani gyufával, elboldogulsz a tábori szerszámokkal, és nem okoz gondot kint tölteni két napot az erdőben)
 • Előzetes regisztráció, amely a lentebbi jelentkezési lappal történik.
 • A költség hozzájárulás előzetes befizetése a jelentkezési határidőre.
 • 18 éven aluliaknál a részvételt engedélyező szülői nyilatkozat aláíratása, melyet a programra kell elhozni.

Jelentkezési határidő: 2016. április 27. 24:00
Jelentkezési lap: Ide kattintva érhető el!

A program létszámkorlátos, a helyeket a beérkező jelentkezések sorrendjében töltjük fel és túljelentkezés esetén a jelentkezést a megadott határidő előtt lezárjuk.

A program résztvevői költséghozzájárulás az egész hétvégére 2700 Ft, csak szombati részvétel esetén 2000 Ft, mely tartalmazza többek között a cserkészpark használati díját, és a szombati vacsorát, vasárnapi reggelit és ebédet. Ugyanakkor nem szeretnénk, ha bárkinek anyagi nehézségek miatt kelljen lemaradnia a programról, ezzel kapcsolatban keressetek bizalommal.
Kérjük 2000 Ft előleget a jelentkezési határidőig átutalni az alábbiak szerint:
Kedvezményezett neve: CserKészen a Sportra Sportegyesület
Számlaszám: 10918001-00000077-30240005
Közlemény: adomány

A programra szükséges felszerelés a két napos cserkész portya felszerelés. De mindenképp hozz: megfelelő ruházatot, saját ennivalót szombatra, amellyel vacsoráig kihúzod (a vacsorát már a helyszínen készítjük), ivóvizet, csajkát, bögrét, alvófelszerelést (ha ott alszol) és kedvenc tábori eszközeidet, szerszámaidat - ha vannak.

Eseményünk plakátja: https://goo.gl/rHaJsv
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1695789037340913/
További részletek és érdeklődés: vadonlako_szakag@cserkesz.hu
Valamint: https://www.facebook.com/vadonlakok

Hirdetjük még, hogy a közeljövőben lesz néhány további lehetőség is betekinteni a Vadonlakó szakág tevékenységébe:
- 2016. április 23-án az Országos Cserkésznapon
- 2016. július elején a Vadonlakó szakági táborban
- 2016. július közepén az I. cserkészkerület kerületi nagytáborában.

Várunk szeretettel!

JM!
Kovács Árpád “Reál”
Vadonlakó szakág


Cserkész közéleti klub

A Cserkész Közéleti Klubot azért hoztuk létre, hogy a közélet dolgairól, a nemzet sorsáról meg a világ dolgairól beszélgessünk. 2016 tavaszán kéthetente, csütörtök esténként, a Párbeszéd Házába (1085 Budapest, Horánszky u. 20.) olyan embereket hívunk, akik „jól benne vannak” a köz életében. A beszélgetések során olyan témák merülnek majd fel, amik egy vallásos, önkéntes és pártpolitikától mentes, ugyanakkor a helyi, a nemzeti és a globális közösségért felelősen elköteleződni és tenni vágyó cserkészeknek fontos/érdemes/érdekes hallaniuk.
Házigazdánk Krakkó Ákos cserkésztestvérünk lesz.

 • 2016. április 28. Aggodalom Európáért – Németország és Magyarország. – Czukor József korábbi berlini nagykövet, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.
  Gondolatok Kohl kancellár rövidesen megjelenő könyve kapcsán Európa múltjáról, jelenéről jövőjéről.
 • 2016. május 12. Biztonság? Politika? Magyar? Európai? – Horváth József, biztonságpolitikai szakértő, polgári elhárítás, valamint a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese.
 • 2016. május 26. Mire való a politika? – Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.
  Mit várhatunk, és mit nem várhatunk a politikától? Mire készüljön, aki belevág? Erről beszél egy cserkész, aki belevágott…
 • 2016. június 9. Magyarország alulnézetből… – Vecsei Miklós, a Gyurcsány-kormány államtitkára, a mindenkori kormányok tárgyalópartnere és tanácsadója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, egy hittanos önkéntesből lett hivatásos máltai, tiszteletre méltó és tanulságos személyes életúttal. Mi a szegénység, milyen mély és milyen széles Magyarországon? Van-e kiút a szegregátumokból, az éhezésből, az uzsorások fogságából, az elnéptelenedő falvak, a gettósodó háztömbök problémáiból? Miért kell tenni és mit lehet tenni ellene?

Virág András, Viri (543.)További programok, képzések

Széki minitanfolyam

Kedves Cserkészek!

Ha van olyan érdeklődő ismerősötök, aki szeretne belekóstolni a néptáncba, azon belül is a táncházi táncokba, kérjük, küldjétek tovább levlistákra és ajánljátok figyelmükbe áprilisi, három alkalmas minitanfolyamunkat, melyen ezúttal széki páros táncokat fogunk tanítani.

Időpontok: péntekenként 18:30-20:30
Április 15.
Április 22.
Április 29.

Helyszín: Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium - Tolnay Klári terem
Cím: 1056 Budapest, V. kerület, Irányi utca 3. (a Ferenciek terénél)

A tanfolyamon való részvételhez előzetes jelentkezést kérünk az alábbi jelentkezési lapon.

A tanfolyam egyébként mindenki számára nyitott, az oktatás kezdő szintről indul, de táncos tapasztalattal, előképzettséggel is be lehet kapcsolódni, akár egy vagy két alkalomba is.

Előre is nagyon köszönjük a megosztásokat és a továbbküldéseket, az idelátogatók között már rátaláltunk pár nagyon ügyes táncosra is, akiket azóta a Regébe is meghívtunk! :)

Üdvözlettel,

Zsuzsi és Józsi


Műveltségi vetélkedő

Kedves Cserkészek!

Néhány egyetemista összefogásával idén 3. alkalommal rendezzük meg az Erudita Műveltségi Vetélkedőt
Erre (még nem érettségiző) középiskolások jelentkezését várjuk, két fős csapatokban.
Sajnos eddig kevesen jelentkeztek, ezért szeretnénk kérni, hogy terjesszék a vetélkedőt! Tudjuk, hogy a Maradj Talpon műsornak is nagy sikere volt a cserkészek körében, így reméljük, itt is szívesen megméretik magukat.
Nevezési díj nincs, viszont értékesebbnél-értékesebb nyereményeket lehet nyerni, minden résztvevő kap valamit!

A verseny időpontja: május 7. szombat
A verseny helyszíne: Budapest, Egyetemi Katolikus Gimnázium.

A jelentkezési határidő hivatalosan április 15., de ezt valószínűleg meg fogjuk hosszabbítani.
Regisztrálni ezen a felületen tudtok.

Hálánk jeléül a cserkészettel kapcsolatban is kérdezünk néhány dolgot a versenyzőktől, hogy ezirányú ismereteik is bővülhessenek.

Köszönöm, hogy továbbítják!

A szervezők nevében:

Gere DömötörTovábbi hírek, beszámolók

Paintball

Kedvezményes paintball cserkészigazolvány felmutatásával? Mostantól ez is lehetséges!

A héten megkötött együttműködési megállapodás keretein belül a Paintball Akadémián egy játék árából legalább 10 fő esetén 10%, 20 fő esetén 20%, továbbá 10% kedvezményt kaphat az edzés árából (kivéve kedvezményes bérlet és első alkalmas akció) az igazolványunk felmutatója. Ráadásul elég, ha csak a szervező rendelkezik cserkészigazolvánnyal, a többiek lehetnek nem cserkészek is.

Az akadémia tervezi, hogy őrsök számára is hirdet játékot, versenyt, erre vonatkozó előzetes igény esetén nyugodtan írjatok nekem!

A cserkesz.hu/tagkartya oldalra ez a kedvezményadó partnerünk is felkerült már.

Jó munkát!
Szórád Előd cst. (118.)


Segítség tábori főzéshez

Sziasztok!

Pár évig főztem kisebb-nagyobb táborokban, és a recepteket (főleg csak a mennyiségeket) összegyűjtöttem egy online táblázatba, ami olyan okos, hogy kiszámolja a mennyiségeket bármilyen létszámra. Ezt a táblázatot egész sokan ismerték és használták, de aztán elkavartam, és elérhetetlenné vált.

Most viszont újra előkerült (köszönet egy Pál utcai kiképzőnek :) ), és kicsit kipofoztam, úgyhogy újra használható: Tábori főzés számoló

Azért csináltam, hogy a gh-soknak, beszerzőknek, szakácsoknak segítsek, úgyhogy kérlek osszátok, amerre csak érdemes.

Jó munkát!
Limbek ZsófiKiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).