XI/14. 2016. április 28.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei
Utolsó figyelmeztetés: régi szerver lekapcsolása
Cserkész bankszámlacsomag igényfelmérés

Vezetőképzések hírei

Hársleveles akkreditáció

Cserkész programok

Vitorlás szakági program
Gyógynövény túra

Beszámolók

Országos Cserkésznap köszönet

További programok, képzések

Most szombaton 500,-Ft-os maker program Nagykovácsiban!

További hírek, beszámolók

Az Országos Cserkésznapon a nagykovácsi makerspace is bemutatkozott
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei

Kedves Cserkésztestvérek!

A 2016. április 26-i elnökségi ülés témái a következők voltak:

 • NCSA - MCSSZ helyzete - vendég: Henn Péter, Szórád Gábor, Lendvai-Lintner Imre (telefonon)
  A megbeszélés során téma volt az összmagyar cserkészet képviselete Magyarországi szinten. Az MCSSZ ebben vállalt szerepét a jövő heti (május 7-9.) fórumülésen fogjuk átbeszélni.
  Utólagos tájékoztatást kaptunk arról, hogy a KMCSSZ az NCSA-n keresztül pályázatot adott be a Határtalanul táborok lebonyolítására. Egyeztettünk a jövőben követni kívánt kommunikációs utakról.
  Az EFOP projekt kapcsán jeleztük, hogy a pályázó konzorciumban nem az NCSA-n keresztül szeretnénk résztvenni, hanem úgy tervezzük, hogy közvetlenül az MCSSZ lenne a megvalósító (amennyiben a májusi OKGY erre felhatalmazást ad). Az NCSA alapító okiratát ugyanis jelenlegi formájában és az eddig megismert változtatási javaslatokkal sem érezzük kellő biztosítéknak egy ilyen jellegű együttműködéshez.
 • Felfedező tábor- vendég: Várdai Balázs
  Balázs beszámolt az eddigi táborok történetéről, tematikájáról, a jövőbeni tervekről. Egyeztetés történt a táborok célrendszere, módszerei és vezetőkiválasztása kapcsán.
 • GSAT - vendég: Böröczky Csongor
  Folytattuk a most hétvégén esedékes audit előkészítését. Átbeszéltük, melyik szakaszán kiknek kell részt venni, miben lesz szükségünk az iroda segítségére.

Jó munkát!

Országos Elnökség


Utolsó figyelmeztetés: régi szerver lekapcsolása

Az Országos Hírlevél XI/3. számában tette közzé az Országos Elnökség azon döntését, miszerint a cserkesz.hu szolgáltatások (webtárhely, email, levelezőlisták) által az elmúlt években használt szerver eddigi működését felülvizsgálva újszerű megoldást választ.

Ennek többször halasztottuk a határidejét, mivel többen is ezt kérték. Minden egyedi kérésnek igyekeztünk eleget tenni, a felmerülő kérdésekre válaszolni. Mostanra a kérdések-kérések elfogytak, ezért szeretnénk a szolgáltatást lekapcsolni és az újat elindítani.

 • Központi honlapok: minden weboldalt átköltöztettünk, azok már az új helyekről működnek.
 • Kerületi, csapat, projekthonlapok: akik jelezték az igényüket, mindenkivel megnyugtatóan rendeztük a felmerülő kérdésüket és sikeresen megtörténtek az átköltözések. A korábbi helyen lévő webtárhelyek kiszolgálását megszüntettük.
 • Email címek, levelezőlisták: a héten minden igénylő megkapta a hozzáférést az új, Google Apps alapú fiókjához. Az átállás előtt min. 24 órával mindenkit értesíteni fogunk a váltásról, a megjelölt időponttól fogva már csak az új fiókok, levelezőlisták fogadnak leveleket. Kérjük, hogy mindenki mentse le eddig a korábbi levelezését és állítsa be az esetlegesen igényelt levelezőlistáját (a tagok felvételét is beleértve).

Leges-legutolsó időpontként 2016. április 29-ig még lehet jelezni, aki igényelne szolgáltatást. A feltételei a hírlevélben találhatóak, az igénylést pedig ezen az űrlapon lehet megtenni.

Szórád Előd cst. (118.)
szorad.elod@mcssz.hu
informatikai vezető


Cserkész bankszámlacsomag igényfelmérés

A cserkész takarékos: bankszámlacsomag igényfelmérés indul! Kérlek, segítsd munkánkat!

Sokan kerestetek már meg ezzel kapcsolatban, ezért elhatároztuk, hogy tető alá hozunk (vagy legalábbis megpróbáljuk) egy kedvező áron elérhető cserkész bankszámlacsomagot.
Az előkészítő munkálatok során abba a stádiumba érkeztünk, amikor szeretnénk megkérdezni titeket is a pontos igényekről.
Alapvetően négy lábat képzeltünk el, ezekről szeretnénk titeket is megkérdezni az alábbi űrlap segítségével.

Az alábbi négy egység számára igyekszünk ajánlatot kidolgozni:

 • Ajánlat a Magyar Cserkészszövetség számlavezetésére
 • Ajánlat a csapatokat, kerületeket képviselő civil szervezetek számára
 • Ajánlat azoknak a csapatoknak, projekteknek, akiket nem képvisel jogi személy
 • Ajánlat a tagok számára

A kérdőív magánszemélyek számára pár másodperc alatt, míg a jogi személyek számára pár perc alatt kitölthető (tőlük pár statisztikai adatra is szükség lesz a bankszámlaforgalommal kapcsolatban - ezért érdemes mondjuk egy netbankot, vagy számlakivonatot előkészíteni).
Ha több személy nevében is nyilatkozol, kérlek mindannyiszor töltsd ki ezt az űrlapot!
Az adatokat bizalmasan és tömbösítve kezeljük. Az űrlap névtelenül is kitölthető!

Szórád Előd cst. (118.)
szorad.elod@mcssz.huVezetőképzések hírei

Hársleveles akkreditáció

Néhány éve indult el az a folyamat, amely az országban folyó őrsvezetővezetőképzések munkájának egyfajta minőségbiztosítását tűzte ki célul, az altáborparancsnoki megbízást vállalók akkreditációs folyamatán keresztül. Április 27-én a következő altáborparancsnokok álltak helyt a Hársleveles Akkreditációs Bizottság előtt:

 • Gere Dávid Márk (IV. ker. Közép-dunántúli Őrsvezetőképzés - KÖDVK pk.)
 • Klemm Simon (I-X. ker. ŐVK, Pál utcza altábor pk.)
 • Wirnhardt Ádám (I-X. ker. ŐVK, Egervár altábor pk.)

Gratulálunk nekik és jó munkát kívánunk a továbbiakban, reméljük, hamarosan további cserkészvezetőkkel bővül az akkrediált parancsnokok sora.

Egyúttal köszönjük a bizottság vezetőjének, Ábrányi-Balogh Péternek és a mentori feladatot vállalóknak az alapos felkészítést.

Jó munkát!

Országos ElnökségCserkész programok

Vitorlás szakági program

Sziasztok!

2016. május 7-8. hétvégéjén a Vízicserkész szakág vitorlás szakosztályának szezonnyitó programjára invitáljuk az érdeklődőket!

Bemutatunk néhány hajót valamint a kikötőt, az ehhez kapcsolódó alapvető tudnivalókat, és együtt végezzük a hajók- valamint a kikötő körül esedékes teendőket. És persze vitorlázunk!
A programra egész hétvégére és félnapra is lehet jelentkezni.

Helyszín: Balatonakarattyán a Bercsényi strand melletti kikötőben

Mindenképp jelezzétek, hogy mennyi időre és mikor érkeztek, mert előfordulhat, hogy több órára is kifutunk, illetve ez a szállás miatt is fontos kérdés.

A programon 14-éves kortól lehet részt venni.

Igény szerint lesz bográcsozás. A lejutásban is tudok segíteni, de nagyon jó a vonat és a busz közlekedés is. A programnak további költségvonzata nincs.

Jm!
Nagy László "Petőfi" (1108.)
Cs. mobil: 06207719129


Gyógynövény túra

Kedves Cserkésztestvérek!

Ezúton szeretettel hívlak meg benneteket egy általam szervezett gyógynövénytúrára. A program elgondolása nem csak az, hogy megismerkedjünk különböző növényekkel és gyógyító hatásukkal, hanem az is, hogy találkozzunk más cserkészszövetségekből érkező cserkészekkel.

2016. május 14-én találkozunk 13:30-kor Budapesten a Nyugati pályaudvarnál, majd vonattal megyünk Kismarosra, ahol Eszterhás Emőke, gyógynövényszakértő, fog várni minket.

A túra alatt bizonyos növények szedésére is lesz lehetőség.

A tervek szerint 17:54-re érünk vissza Budapestre.

A túra költségei 500 Ft + a vonatút.

Bátran hívjátok a SZMCS-s, RMCSSZ-es, KMCSSZ-es, VMCSSZ-es, MlCSSZ-es, KaMCSSZ-es és bármely további magyar cserkészszövetségből érkező ismerőseiteket.

Legyetek szívesek május 7-ig visszajelezni, hogy hány fővel szeretnétek részt venni a programon peter.lorenz@lorenzweb.eu!

Jó munkát!

Lorenz Péter st.Beszámolók

Országos Cserkésznap köszönet

2016. április 23-án volt az idei évben az Országos Cserkésznap Nagykovácsiban. A programra minden kerületből érkeztek résztvevők, így összesen 733 fő emlékezett Szent György nap kapcsán cserkészetünkre. A programról hamarosan részletes beszámolót is olvashattok a magazin.cserkesz.hu oldalon.

Jelen sorokban pedig szeretném kifejezni hálámat minden résztvevőnek, vezetőnek akik eljöttek a programra, reméljük jól éreztétek magatokat!

Szeretném megköszönni a program főbb szervezőinek a közreműködését, akik nélkül az én munkám nem ért volna sokat, és akik helyt álltak amikor kellett!

Köszönöm tehát a következő személyeknek:

 • Gadó Julianna (673)
 • Halasi Gábor (121.)
 • Márkus Richárd (309.)
 • Nagy-Bencezy Viktor (929.)
 • Téglás Gergely (929.)
 • Turóczi Krisztina (25.)

Köszönöm a következő szervezetek munkáját, támogatását, jelenlétét:

Köszönöm minden önkéntes segítőnek a munkáját, akik önmaguktól jelentkeztek azért, hogy támogassák a program sikeres megvalósulását.

Végül pedig köszönöm a központi iroda munkavállalóinak is az előkészítő, helyszíni illetve az utómunkálatok támogatását.

Jó munkát!
Hoffmann Ferenc cst. (118.)
SzervezőTovábbi programok, képzések

Most szombaton 500,-Ft-os maker program Nagykovácsiban!

Kedves Cserkészek!
Legyél mérnök, építs flippert! A cserkésznapon már többen kipróbálhatták, milyen könnyen lehet működő dolgokat építeni a littleBits moduláris elektronikai elemeiből. Most szombaton újra kedvezményesen játszhat a készlettel egy csapat 5-6. osztályos a nagykovácsi makerspace-ben, ezúttal flippert lehet építeni. Ezen a linken tudtok jelentkezni, az 500 forintos regisztrációs díj a helyszínen visszajár!

http://makerspace.hu/esemeny/epits-velunk-flippert-littlebitsbol-kedvezmenyes-foglalkozas-5-6-osztalyosoknak

JM!
Lakatos GergelyTovábbi hírek, beszámolók

Az Országos Cserkésznapon a nagykovácsi makerspace is bemutatkozott

Nyitástól zárásig megállás nélkül dolgozott mind a négy 3D nyomtató a Magyar Cserkészszövetség nagykovácsi közösségi alkotóműhelyében, a makerspace.hu-ban. A Teleki-Tisza- kastély területén álló felújított oktatási épületben két program zajlott egymással párhuzamosan az Országos Cserkésznapon.

Az alsó szinten magyar fejlesztésű 3D nyomtatók segítségével folyamatosan készültek az egyénre szabott nyakkendőgyűrűk lebomló műanyagból. Ez egyben lehetőséget adott arra, hogy több száz cserkész kezdhessen el megismerkedni ezzel az új alkotótechnológiával. Aki közel került a gépekhez, arra inspirálóan hatott, mennyire könnyen létrehozhatóak velük egyedi használati és dekorációs tárgyak. A vállalkozóbb kedvűek a 3D tervezésben is kipróbálták magukat, volt, aki minden előképzettség nélkül ült le a géphez, fantasztikus formákat tervezett, és a kinyomtatott munkáját boldogan vitte haza Nyíregyházára.

Eközben akik előre regisztráltak, az emeleti teremben kipróbálhatták a littleBits moduláris elektronikai készletet, és távirányítós autót építhettek az elemekből, miközben az elektronika alapjaival ismerkedtek a cselekedve tanulás szellemében.

A programokon készült képeket itt nézhetitek meg!

Aki múlt héten nem került sorra, vagy a képek láttán kedvet kapott, és ezen a szombaton el tudna jönni Nagykovácsiba, annak figyelmébe ajánljuk az április 30-án délután 3-kor kezdődő littleBits workspohot, ahol flippert lehet építeni. Az 500 forintos regisztrációs díj a helyszínen visszajár. Emellett a makerspace.hu többi aktuális foglalkozását itt találjátok meg, az új nyári táborokról itt olvashattok.Kiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).