XI/19. 2016. június 3.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei
Környezeti nevelésben jártas cserkészeket keresünk
USA-ban élő két lánynak cserkésztábort keresünk

Cserkész programok

Cserkész közéleti klub 1.5
Regöstábor - jelentkezés hosszabbítás

Összmagyar hírek

San Francisco - tavaszi cserkésztábor
Cserkészek, ha összegyűlnek - Ismét Tábortűzi Estet szerveztek Edmontonban

Külügyi hírek

Hong Kong 105
World Scout Moot 2017.

Pályázatok

Emlékmű tervezés

További programok, képzések

Segédszervezőket keres a 72 óra Kompromisszumok nélkül csapata

Még mindig aktuális korábbi híreink

Budakeszi Vadaspark - ingyen belépő és csoportvezetés cserkészeknek
Nyári fesztiválokon való részvétel
IRONMAN 70.3 Budapest 2016. - Jelentkezz önkéntesnek
Pedagógusoknak!
Izgalmas nyári táborokat indít a nagykovácsi makerspace
Önkéntes lehetőség a Kanderstegi Nemzetközi Cserkészközpontban
Az Európai Cserkészrégió önkénteseket keres!
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei

Kedves Cserkésztestvérek!

A 2016. május 31-i elnökségi ülés témái a következők voltak:

MCSSZ - RMCSSZ együttműködési lehetőségei - vendég: RMCSSZ elnöksége (skype)
A Fórum ülés hatására szerveztünk meg egy megbeszélést az erdélyi elnökséggel, és a terveink szerint ezt a kapcsolatot majd további tagszövetségekkel is szeretnénk erősíteni. A mostani megbeszélés kapcsán azon területekről egyeztettünk, amelyekben eddig is volt, vagy ezután lehet együttműködés a két tagszövetség között. Ilyen téma volt az EVOK rendszer közös használata, az ECSET rendszer esetleges kiterjesztése, a tagkártya rendszer. Szót ejtettünk a VK-ról, a próbarendszer egységesítésről és az őszi VK konferencia Erdélyben tartásáról. Ezen felül pedig elkezdtünk abban gondolkodni hogy érdemes lenne egyes folyamatokat összehangolni és ezek következményeképp közös beszerzéseket folytatni.

Az elnökségi további részében operatív ügyekkel foglalkoztunk.

Jó munkát!

Országos Elnökség


Környezeti nevelésben jártas cserkészeket keresünk

Kedves Cserkésztestvérem!

Olyan vezetőket keresünk, akik járatosak környezeti nevelésben, és szívesen segítenek egy gyermekeknek szóló kézikönyv módszertani fejezetének kidolgozásában. A Teremtés hete füzet kidolgozásában való segítségről lenne szó, amely több egyház, és remélhetőleg a cserkészek közreműködésével valósulhat meg.

Aki szívesen segít kitalálni pár remek módszertant, kérem keressen meg!

Jó munkát!
Hoffmann Ferenc cst. (118.)


USA-ban élő két lánynak cserkésztábort keresünk

Kedves Cserkésztestvérem!

Brazíliában született, de jelenleg USA-ban élő második generációs magyar lánytestvér pár érkezik nyáron Magyarországra vakációra rokonokhoz, Budapestre. A lányok Amerikában járnak magyar cserkészetre, így szeretnének nyári táborba jönni. A lányok 10,5 illetve 12 évesek. Aki szívesen befogadná őket táborukba, kérem jelentkezzen nálam.

Köszönettel:
Hoffmann Ferenc cst.(118.)Cserkész programok

Cserkész közéleti klub 1.5

Kedves Cserkésztestvérek!

Mindenki készül valamire: vizsga, EB, szóbeli érettségi … mi is készülünk az „évad” utolsó találkozására, hogy legyen min gondolkoznunk, miközben árkoljuk a sátrakat, végre újra szabadtűzön főzünk, vagy éppen a csomókat kötjük táborba szállás után ;)

Jövő csütörtökön – június 9-én, 17.30-tól – újra Cserkész Közéleti Klub. Ezen alkalommal megnézzük Magyarországot alulnézetből… Ebben vezetőnk lesz Vecsei Miklós a Medgyessy és a Gyurcsány kormány miniszteri biztosa, a mindenkori kormányok tárgyalópartnere és tanácsadója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, egy hittanos önkéntesből lett hivatásos máltai, aki kalandos, tiszteletre méltó és tanulságos személyes életúttal rendelkezik.

Arról beszél, mi a szegénység, milyen mély és milyen széles Magyarországon? Van-e kiút a szegregátumokból, az éhezésből, az uzsorások fogságából, az elnéptelenedő falvak, a gettósodó háztömbök problémáiból? Miért kell tenni és mit lehet tenni ellene?

Találkozzunk 2016. június 9-én 17.30 –kor a Párbeszéd Házában!

Ne felejts el előtte, de legkésőbb 2016. június 8-án délig bejelentkezni az alábbi e-mail címen: cserkeszkozeletiklub@gmail.com, ahol további kérdéseidre is válaszolunk.

Jó munkát!

Viri (543)


Regöstábor - jelentkezés hosszabbítás

Jó munkát!

Vannak még kiadó helyek a XXVII. Kárpát-medencei Regöstáborban, melyek alig várják, hogy gazdára találjanak.

Különleges lehetőséget biztosítunk azok számára, kik az utolsó utáni pillanatban szeretik lefixálni a nyár legjobb programját:

június 10-éig várjuk minden

 • kiscserkész
 • cserkész
 • rover
 • felnőtt

jelentkezését.

Bővebb infók a honlapon.
Egy rövid kedvcsináló VIDEÓ.

A tábor vezetőségeÖsszmagyar hírek

San Francisco - tavaszi cserkésztábor

Idén a San Francisco-i cserkészek tavaszi tábora május első hétvégére esett. Rendhagyó módon a kis- és nagycserkészek ez alkalommal is külön táborhelyen töltötték el a hétvégét. A szombat délután tartott szentmise alkalmával találkozott egyedül össze az egész csapat.

Az egész csapat

Különleges vendég látogatott el a táborba, Dr. Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt a Magyar Katolikus Misszió vendége. Így Németh Maurus Atyával, a Misszió vezetőjével, ketten közösen tartották a misét, ahogy mindketten hivatkoztak rá a „Jóisten legnagyobb katedrálisában, a természetben”. A segédpüspök úr arról beszélt a gyermekeknek, hogy napjainkban milyen fontos az istenhit és a vallás melletti tanúságtétel. A cserkészek nevében ezúton is köszönjük, hogy ellátogatott a táborunkba!

A lelki hitélet mellett a kis- és nagycserkészek is számos ismerettel gazdagabban térhettek haza. A kicsik Misi mókus meséjén keresztül tanulhattak a lustaság és restség következményeiről, sőt maga Misi mókus és ellátogatott a táborba, és ezüst dióval jutalmazta a szorgos és ügyes gyerekeket. Az esti tábortűz mellett az őrsök maguk által kitalált meséket elevenítettek meg a lustaságról. 

A nagycserkészek a táborozás, a sátorállítás és a tábori tisztálkodás fortélyait sajátíthatták el. A forgószínpadszerű állomásoknál különböző ismereteket szerezhettek a biztonságos túrázás és túlélés szabályairól. Az őrsöknek kis történeteket kellett előadniuk az esti tábortűznél arról, hogy “vajon az állatok hogyan látnak bennünket, cserkészeket egy-egy tábor vagy túra alkalmával”.  A nagysikerű történetekbe maga a természet is beleszólt, hiszen békakuruttyolástól volt hangos a tábor környéke. 

Másnap a kiscserkészek strandolni, míg a nagyok kajakozni mehettek a közeli tóra.  A tábor a magyar zászló levonásával zárul. A magyar kis- és nagycserkészeink élményekkel gazdagabban térhettek haza a táborból. Ezért minden cserkész nevében köszönjük a rengeteg energiát, amit a vezetők és a szülők a tábor megszervezésére és lebonyolítására fordítottak. 

Németh Enikő , Körösi Csoma Sándor ösztöndíjas, San Francisco, CA, USA

KMCSSZ sajtószolgálata


Cserkészek, ha összegyűlnek - Ismét Tábortűzi Estet szerveztek Edmontonban

„Csendes este tábortűznél, cserkész ajkról száll a dal./ Ragyog a tűz lobog, lángol százados nagy fák alatt./ Lassan elhervad a tűz is, felcsendül a hő ima./ Miatyánk ki vagy a mennyekben, légy velünk az éjszaka.” Cserkészdal

Több éves kihagyás után, az immáron két éve újjáalakult edmontoni magyar cserkészközösség 2016.április 30-án újból felélesztette egy régi, nagy sikerű programját, a Tábortűzi Est rendezvényét. Ahogy a cserkésztábor mindennapjainak koronája a tábortűz, úgy az edmontoni magyar cserkészek idei évének koronája a Tábortűzi Est, mely esemény programjának szervezése több hónapos elfoglaltságot igényelt.

Az idei év tematikája a magyar népmese volt, mely a műsorszámokon túl a dekorációban is megmutatkozott. Miért is a népmese? Kérdezhetnénk. De egy kicsit belegondolva egyszerű választ kaphatunk. Mi más lehet 8 ezer km-re Magyarországtól a gyerekek számára az egyik legerősebb kapcsolat a magyar nyelvvel és kultúrával, mint a mese? Az a mese, amit anya vagy apa olvas lefekvés előtt, amikor elkészült a gyerek a napi házi feladattal.

A szombati esemény három fogásos vacsorával indult. Nt. Pungur József, az edmontoni Kálvin Református Egyház nyugalmazott tiszteletesének asztali áldása után edmontoni és calgaryi cserkészek szolgálták fel az ételeket. A desszert előtt az edmontoni kiscserkészek álltak munkába: tombolajegy eladással járultak hozzá a vacsora ezen részéhez. A tombola nyereménye pedig egy magyaros „ízekből” összeállított kosár volt.

A finom ételek elfogyasztása után a cserkészek a lélek ápolásáról is gondoskodtak. Kezdetét vette a „tábortűz”. Tóth-Vörös Patrícia csst. és Tanczár Gergely, csst. (KCSP) közösen vezették az est ezen részét. Rövid bevezető után át is adták a terepet az edmontoni cserkészek legfiatalabb őrsének. A Süni őrs A Só című mesét adta elő. A műsorszámokat minden alkalommal a cserkészetben megszokott módon csatakiáltásokkal köszönték meg, melyben az aktív közönség is szerepet vállalt. Illetve a jelenetek közötti népdalokba is aktívan bekapcsolódtak, megmutatva ezzel, hogy mennyire is szeret nótázni a magyar.

A kiscserkészeket a Calgary-i cserkészcsapatok képviseletében érkezett vezetők és kiscserkészek képviselték. Ők két jelenettel és egy interaktív történettel kedveskedtek a nagyérdeműnek. Színpadra vitték A szállást kérő róka és A pletykás asszonyok című meséket. A vendég cserkészek műsorát az edmontoni Sólyom őrs A kiskakas gyémánt félkrajcárja című meséje követte, amely az utolsó műsorszám is volt az est folyamán.

Az est zárása előtt Pintér János, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Nyugat-Kanadai Körzet Parancsnokaként röviden beszámolt a szövetség Intéző Bizottságának üléséről. Továbbította elismerő szavaikat, amelyet az edmontoni cserkész közösség elmúlt évi programjaival és aktív cserkészéletével érdemelt ki.

Az est vidám hangulatát egy megható esemény zárta. Tanczár Gergely, a Kőrösi Csoma Sándor Program edmontoni ösztöndíjasának utolsó cserkészrendezvénye volt.A cserkészcsapat munkájának segítése kiemelt feladata volt az elmúlt 9 hónapban. A kiscserkészek annyira megszerettek Gergely-t, hogy többen is elérzékenyültek az ajándék átadas alatt, könnyes szemekkel.

Nagyon szép emlékekkel és hálás szívvel gondolunk majd rá.
Köszönjük az Edmontoni Magyar Kultúrkör és a Calgary-i magyar cserkészcsapatok támogatását. Külön kiemelt köszönet illeti az edmontoni cserkészszülők közösségét, akik nélkül ez az esemény ilyen formában nem jöhetett volna létre.

Hogyan is jellemeznénk az estét csak tömören egy pár szóval? Finom vacsora, népdalok, régi történetek, őrsi jelenetek, rögtönzések, csatakiáltások, mosoly, nevetés, nyugalom és derű, közösség. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és a vacsora árával támogatta az edmontoni magyar cserkészközösség munkáját, egyben bíztatást is adva, hogy ami újból elkezdődött az jó és megéri a folytatást.

Kép

Tóth-Vörös Patrícia, és Tanczár Gergely, Edmonton, Alberta, Kanada
KMCSSZ sajtószolgálataKülügyi hírek

Hong Kong 105

Kedves Cserkésztestvérek!

A Hongkongi Cserkészszövetség magyar cserkészeket is vár a szövetségük fennállását (105 év) ünnepelendő nemzeti dzsemborira.

A tábor ideje: 2016. december 23-27
A tábor helye: Penny's Bay, Hongkong
A tábor költsége: 170 dollár, ami tartalmazza a programköltséget, az étkezést, szállást, és közlekedést a tábor ideje alatt.

Mivel a szervezők teljes őrsök regisztrációját fogadják el (9 résztvevő, 1 vezető), így csak megfelelő számú jelentkező esetén tudunk csapatot küldeni.

Jelentkezés határideje: 2016. augusztus 31. 23:59, az intercom@mcssz.hu címre küldött levéllel.


World Scout Moot 2017.

Kedves Cserkésztestvérek!

Már megnyílt a jelentkezési felület, és egészen augusztus 31-ig lehet jelentkezni a 15. Vándorcserkész Világtalálkozóra, Izlandra kiutazó Magyar Moot Csapatba, résztvevőnek és IST-nek.

Jelentkezés és részletek a moot2017.cserkesz.org oldalon, illetve megtaláltok minket a Facebookon is.

IST-s feltételek elérhetőek itt
Résztvevői feltételek pedig itt olvashatóak.

Jó munkát!
Hári Márton csst.
csapatvezetőPályázatok

Emlékmű tervezés

Pályázati felhívás az első Őrkő terveinek elkészítésére

A Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány meghosszabbítja design pályázatát egyetemi hallgatók és középiskolai diákok számára Őrkő látványtervének elkészítésére.

A legjobb pályázat 100 000 forint pénzjutalomban részesül.

A pályázók köre: művészeti hallgatók, egyetemisták, művészeti szakközépiskolások,

A pályázat formai követelményei:
- hiánytalanul kitöltött, aláírt pályázati adatlap (kiskorú esetén szülő, gondviselő aláírásával is ellátva)
- iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony-igazolás
- Őrkő látványterve

A pályázat tartalmi követelményeinek leírása:

Őrkő köz-, vagy magánterületen felállításra kerülő, gránitból készített, másfél-két méter magas emlékmű. Szerepe, hogy emléket állítson jeles magyaroknak, a magyarság történelméhez kapcsolódó eseményeknek, helyszíneknek.

A pályázat célja, hogy megalkotásra kerüljön egy olyan látványtervvel rendelkező Őrkő, amelynek formavilága jól illeszkedik a fenti célhoz, ugyanakkor figyelemfelkeltőnek, vagy akár meghökkentőnek kell lennie.

A pályázó modern formavilágú, vagy archaizáló látványtervvel is pályázhat. Fő szempont,hogy a Kárpát-medence számos pontján felállításra kerülő Őrkövek, és azok hálózata méltó emléket állítson, emlékeztessenek a magyarság múltjára, és üzenjenek a jövőnek.

Az Őrkőnek négy oldallal, vagy oldalrésszel kell rendelkeznie, amely a négy égtáj felé fordul. Ezeknek az oldalaknak alkalmasnak kell lennie arra, hogy különböző nyelvű, maximum 200 karakteres felirat kerüljön rájuk.

A pályázatok beérkezése: 2016. május 15-től folyamatosan, elektronikus úton, a karpat.alapitvany@gmail.com e-mailcímre.

Beadási határidő: folyamatos, 2016. november 30-ig

Díjazás: A KÉRA kuratóriumi tagjaiból álló zsűri a legjobb pályázatot 100 000 forint pénzjutalomban részesíti, amelyet a nyertes személyesen vehet majd át.

A pályadíj átadásával a pályázat kiírója a díjazásban részesült pályamunka egészére és részleteire egyaránt korlátlan felhasználói jogokat szerez, ugyanakkor a díjazott pályaművek kivitelezésére garanciát nem vállal!

Pályázati adatlap elérhető innen
További információ kérhető:
Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány
karpat.alapitvany@gmail.com e-mail címen és a + 36 70 703 24 10-es telefonszámonTovábbi programok, képzések

Segédszervezőket keres a 72 óra Kompromisszumok nélkül csapata

Most olyan segítőket keresünk, akik nem köteleződnek el konkrét feladat mellett, de szívesen értesülnek a 72 óra aktualitásairól, és ha éppen ráérnek beszállnak a nyári hirdetésekbe, őszi plakátterjesztésbe, projektszerzésbe vagy bármi másba, amivel épp megkeressük őket a listán.

A segédszervezők
- felkerülnek egy belső levelezőlistára, ahol szabadon jelentkezhetnek felhívásokra
- nem vállalnak semmilyen kötelességet, akkor segítenek, ha épp tudnak, szeretnének
- segíthetnek a 72 óra hirdetésében, így akár ingyen vehetnek részt nyári programokon
- ősszel segíthetnek plakát- és szórólap terjesztésben
- ha aktívak, 72 órás ajándékokat kaphatnak

Jelentkezés: http://goo.gl/forms/YSnqao5NcUXPtmGG3Még mindig aktuális korábbi híreink

Budakeszi Vadaspark - ingyen belépő és csoportvezetés cserkészeknek

Kedves Cserkésztestvérek!

A Budakeszi Vadaspark egy pályázati program keretében ingyen belépőt biztosít 2016. június 18-án (szombaton) annak az első 360 cserkésznek akit a megadott határidőig a vezetője beregisztrált az alábbi űrlapon:

Jelentkezés a Budakeszi Vadaspark programjára!

Jelentkezési határidő: 2016.06.05.

Légy résen!
Csepregi Márton


Nyári fesztiválokon való részvétel

Kedves Cserkésztestvérem!

Az idei évben is szeretne jelen lenni a Magyar Cserkészszövetség lehetőségeihez mérten a nyári fesztiválokon. A júniusban tartandó Gyereksziget rendezvényen mindenképp meg kíván jelenni az MCSSZ. Az ezen való segítés és munka az amely utat nyithat a résztvevők számára a további nyári fesztiválokra. Tehát azok a személyek akik jelen vannak és bizonyítanak a gyermekszigeten lehetőséget kapnak, hogy ők képviseljék a szövetséget a nyári fesztiválok során. Jelenleg a Volt, a Strand és a Sziget Fesztivál kapcsán folyik tárgyalás a részvételről.

Amennyiben érdekel a lehetőség jelentkezz ezen az űrlapon és utána felvesszük veled a kapcsolatot. Ha pedig tudjuk hogy számíthatunk rád, akkor eljuttatunk valamely fesztiválra is!

Jó munkát!
Hoffmann Ferenc csst. (118.)


IRONMAN 70.3 Budapest 2016. - Jelentkezz önkéntesnek

Szeretnéd testközelből nézni a versenyzőket? Szívesen támogatnád őket szurkolással, frissítővel vagy a munkáddal? Akkor mutassuk meg idén is, hogy a cserkészek ahol tudnak segítenek!

Nézd meg mivel jár önkénteskedni a rendezvényen és jelentkezz!


Pedagógusoknak!

Kedves Kolléga!

Szeretettel meghívunk konferenciánkra

3D nyomtatás, robotika és elektronika oktatás lehetőségei a hazai és nemzetközi oktatásban
Az alkotópedagógia, mint motiváló tényező a hazai szakiskolákban

2016 június 10-én, pénteken 18:00 órára Nagykovácsiba (Kolozsvár utca 2/a)
a makerspace.hu közösségi műhelybe.

Program:

 • A nemzetközi alkotómozgalom bemutatása (35')
 • Hazai alkotópedagógiai pilot projektünk bemutatása (20')
 • Műhelyek, helyszínen kipróbálható technológiák:
 • 3D nyomtatás
 • Robotika
 • Mikrokontroller programozás
 • Szendvicsvacsora, kötetlen beszélgetés

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük legkésőbb június 3-ig bejelentkezni szíveskedjék itt.

A helyszínről:
A Nagykovácsiban található makerspace.hu-t a Magyar Cserkészszövetség hívta életre, a Teleki-Tisza Kastély Komplexum beruházás részeként, hogy a közösség és közös alkotás értékét hazánkban megmutassa.

A makerspace.hu egy közösségi műhely és oktatási központ, amely az új, könnyen elsajátítható digitális megmunkálásra alapozva kutatja, milyen pedagógiai eredményeket érhetünk ez azáltal, hogy felnőttek vagy gyerekek olyan tárgyakat alkotnak, amelyekre büszkék.

A makerspace, szabad fordításban az alkotók tere, egy olyan hely, ahol az alkotók zavartalanul alkothatnak. Ez azt jelenti, hogy van fizikai hely és vannak eszközök. A szakirodalom szerint:

“A makerspace egy általános megnevezés egy olyan térre, ahol emberek összejönnek, hogy dolgokat hozzanak létre.
A makerspace-ek szakosodhatnak elektronikára, robotikára, famegmunkálásra, varrásra, lézervágásra, programozásra vagy ezek különböző kombinációjára.”

Ennek értelmében a makerspace a műhelyek vegyesboltja - mindenből van benne. Pont annyi és olyan géppark áll benne rendelkezésre, amivel a fenti tevékenységek gond nélkül végezhetők, de nem akkora mennyiségben, hogy már gyártásról, gyárról lehessen beszélni. A makerspace.hu is ezt az elvet követi - széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé.

Várunk sok szeretettel!

Szebenyi Marianna
pedagógiai szakértő
felnőttképzési csoport

mobil: +36 30 405 53 26
email: szebenyi.marianna@mcssz.hu


Izgalmas nyári táborokat indít a nagykovácsi makerspace

A 2016-os Országos Cserkésznapon is bemutatkozott a nagykovácsi Makerspace.hu, ami a gyerekeknek és családoknak szóló workshopok mellett a nyári szünetben tematikus táborokkal várja a 10-14 éves korosztályt. A nyári táborok olyan új képességeket adnak a gyerekeknek, mint az alapszintű 3D tervezés, programozás, famegmunkálás, a kisgépek és kéziszerszámok magabiztos használata, vagy annak a képessége, hogy valamit megtervezzenek, és aztán össze is állítsák.

A nagykovácsi Teleki-Tisza-kastély mellett működő oktatási épületben 3D nyomtatók, moduláris elektronikai elemek, lézervágó, CNC gépek, varrógépek és kéziszerszámok segítik, hogy bármilyen tárgyat létrehozhassunk. A hétfőtől péntekig tartó bejárós táborainkat úgy alakítottuk ki, hogy a résztvevők játéknak éljék meg ezt az öt nap alkotást, inspirálják őket az előttük álló feladatok, és lelkesen essenek neki olyan dolgoknak, amelyekről korábban nem is gondolták volna, hogy képesek megtervezni és létrehozni őket.

A gyerekek megtanulnak önállóan és csapatban dolgozni, a saját elképzelésüket céltudatosan végigvinni a megvalósításig, eközben megtanulják kezelni a kudarcot, fejlődik a problémamegoldó képességük, míg az alkotás örömének megélése magabiztossá, motiválttá teszi őket. A feladatok fejlesztik a kézügyességet és a vizualitást.

2016. június 20-24.

Tervezzünk és építsünk okos várost elektronikus modulokból! - ROBOTIKA-ELEKTRONIKA TÁBOR

Az Okosváros nevű táborunk során öt nap alatt fából és kartonból építünk fel egy óriási várost, amelyben mikroszámítógépek vezérlik a közvilágítást, a közösségi közlekedést, sőt, az egyes köz- és magánépületek energiagazdálkodását is.

2016. július 4-7.

BRINGAPIMPELŐ TÁBOR - Készíts hasznos kütyüket a biciklidhez, és kirándulj velünk a Budai Tájvédelmi Körzetben!

A bringapimpelő táborba mindenki elhozhatja a saját bringáját, hogy az ötödik nap végén egy sokkal menőbb, saját készítésű kiegészítőkkel továbbfejlesztett járgánnyal térhessen haza. LED-es lámpát, mobiltartót és más moduláris elemeket nyomtatunk 3D-ben, forrasztunk, csomagtartót készítünk, festünk, dekoráluk.

2016. július 18-22.

Építsünk működő szél-, víz- és naperőműveket! - ROBOTIKA-ELEKTRONIKA TÁBOR

Az Építs működő erőművet! nevű táborunk során öt nap alatt kicsinyített erőmű modelleket építünk a gyerekekkel. A tábor első napján a gyerekek megismerkednek azokkal az elektronikai elemekkel, amelyek az erőművek vezérlését végzik, illetve működésük alapelveivel.

2016. július 25-29.

MESEERDŐ - Tervezzük és nyomtassunk állatokat, fákat 3D-ben!

A Meseerdő nevű táborunk fókusza az állati és növényi formák modellezése. A gyerekek játékosan tanulják meg a 2 és 3 dimenziós számítógépes tervezés alapjait, miközben megtervezik és létrehozzák kedvenc állataikat. Emellett tanulmányi kirándulásokra járnak a közeli erdőbe, majd végül az általuk létrehozott figurákkal részt vesznek egy különleges társasjáték megalkotásában, amely az erdő életét mutatja be.

2016. augusztus 01-05.

ROVAROK VILÁGA - Tervezzünk és nyomtassunk állatokat, tárgyakat 3D-ben!

A Rovarok világa nevű táborunk fókusza az állati és növényi formák modellezése. A gyerekek játékosan tanulják meg a 2 és 3 dimenziós számítógépes tervezés alapjait, miközben megtervezik és létrehozzák kedvenc állataikat. Emellett tanulmányi kirándulásokra járnak a közeli erdőbe, tanulnak a rovarok életéről, élőhelyéről, sőt, létre is hoznak egy rovarhotelt, hogy minél közelebbről tudják tanulmányozni a rovarok életét.

Jelentkezés

Ha megtetszett valamelyik táborunk, töltsd ki ezt a kérdőívet!
Még több info a makerspace.hu-n!

Strommer Nóra


Önkéntes lehetőség a Kanderstegi Nemzetközi Cserkészközpontban

Kedves Cserkésztestvérek!

Hallottatok már a Kanderstegi Nemzetközi Cserkészközpontról?
Szeretnétek egy szezont a svájci Alpokban, cserkészek közt tölteni?
Szeretnétek átélni az állandó Mini-Dzsembori érzést?

Ha igen, itt a lehetőség!

A Kanderstegi Nemzetközi Cserkészközpont újra Pinkiek jelentkezését várja!

Nem tudod, hogy kik a Pinkiek?

Ők azok, akik (többek között) akár 800 vendégnek vezényelnek tábortüzet, alkalmanként több mint 500 emberre főznek, ellátják a személyzetet tiszta munkaruhával, szerelnek, fát vágnak, síelő csoportot kísérnek a hegyekben, az esőben, hóban sem adják fel, és mosolyogva teszik a dolgukat, hogy a Mini-Dzsembori állandóan pörögjön.

Úgy gondolod megvan benned minden, hogy a segítségükre legyél?

Ha igen, és az alábbi követelményeknek is megfelelsz, ne habozz:

 • 18 évesnél idősebb vagy
 • az MCsSz aktív tagja vagy, befizetett tagdíjjal
 • tudsz angolul kommunikálni Igen? IGEN!

Mit kapsz cserébe?

 • szállást és étkezést (szabadnapokon is) az önkéntességed teljes idejére
 • heti másfél nap szabadságot
 • heti egy Céges Bulit
 • a szezon végén egy nagy Céges Búcsúbulit
 • teljes baleset biztosítást - nem egészségbiztosítás!!
 • pink munkaruhát (póló, pulcsi), munkához szükséges eszközöket
 • ágynemút, törölközőt, alapvető tisztálkodási szereket és elsősegély - felszerelést, mosási lehetőséget
 • ajánlólevelet
  Ezen tárgyi dolgok mellett rengeteg élménnyel, barátokkal és új készségekkel, képzettséggel felvértezve térhettek majd haza.

Időpontok:

kép

Az időpontok módosítására, kitolására, előrébb hozására NINCS lehetőség.

Ha felkeltette érdeklődésedet a lehetőség, írj az intercom@mcssz.hu címre egy "KISC" témájú érdeklődő emailt, hogy el tudjuk küldeni a további tudnivalókat.

Hetyey Annamária (442.)
külügyi titkár / international secretary

mobil: +36208230863
email: intercom@mcssz.hu


Az Európai Cserkészrégió önkénteseket keres!

Kedves Cserkésztestvérek!

Az Európai Cserkészrégió működését minden három éves ciklusban körülbelül 40 önkéntes segíti. Idén nyáron a régió új vezetést választ (Európai Cserkészbizottság), ezzel új ciklus kezdődik új önkéntesekkel. Az önkénteseket a Régió minden országából várják, a lehetőség minden európai cserkész számára adott. Általában körülbelül kétszáz jelentkezőből kerül kiválasztásra negyven fő. Magyarország az elmúlt ciklusokban sajnos nem képviseltette magát a régiós önkéntesek között, idén változtassunk ezen!

Ezen a linken találtok minden információt a jelentkezési és kiválasztási folyamatról, valamint a betölthető szerepkörökről. A csatolmány végén szerepel az a link is, amelyen a jelentkezéseteket beküldhetitek. Jelentkezési határidő: 2016. július 15., 12:00 (CEST).

Fontos tudni, hogy minden jelentkezőnek a teljes ciklusra (2016 nyarától 2019 nyaráig) kell feladatot vállalnia. A szükséges ráfordított idő nagyban függ attól, hogy milyen szerepet vállal valaki, de általánosságban évi 2-3 hosszúhétvégés európai találkozót, havi egy skype-konferenciát és a vállalt otthonról is végezhető feladatok elvégzését jelenti. Minden felmerülő költség, ideértve az utazásokat is, a Régiót terheli, tehát az önkéntes munka semmilyen anyagi áldozattal nem jár!

A Régió önkénteseihez való csatlakozás egy remek lehetőség magatoknak is (pl. munkatapasztalat nemzetközi környezetben, vezetői- és szakmai tapasztalatok szerzése, kapcsolatépítés) és fontos lehetőség a Magyar Cserkészszövetségnek is (becsatornázottság, ismertség, szorosabb kapcsolatok). Ahogy Kevin Camilleri, Magyarországért felelős Európai Cserkészbizottsági tag a hétvégén tartott OKGY-n kiemelte, az önkéntesküldés a következő fontos lépés az MCSSZ regionális szerepének erősítésében. Tegyünk ezért, jelentkezzetek!

Kérdéseitekkel forduljatok az Országos Külügyi Bizottsághoz bizalommal az intercom@mcssz.hu címen!

Jó Munkát!
Böröczky Csongor cst. (442.)
országos külügyi vezető | International Commissioner

mobil: +36 70 380 43 71
email: boroczky.csongor@mcssz.huKiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).