XI/30. 2016. november 28.

Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei
The Academy 2017
Új kedvezményadó partner: Túlélővíz vízszűrők
Új WOSM főtitkár - sajtóközlemény

Vezetőképzések

Kiscserkész Őrsvezetőképzés 2017
VIII. cserkészkerület STVK igényfelmérés
Kagylós találkozó 2017 - HAMAROSAN
Készülő VK szabályzat véleményezése

Összmagyar hírek

Fórumülés

További hírek, beszámolók

Adventi Út Cserkészeknek

Még mindig aktuális korábbi híreink

XVII. SzoMiCs
Csapatvezetői Pályázat - 24. Világdzsembori
Jelentkezési felhívás az MCSSZ Ifjúsági Tanácsba
Szövetségi hírek, beszámolók

Országos Elnökség hírei

Kedves Cserkésztestvérek!

A legutóbbi elnökségin, november 21-én a következő témákról beszéltünk:

 • Költözés
  A Horánszky utcai irodából takarékossági okokból december folyamán elköltözünk - a szövetségi iroda lecsökkent létszáma miatt nem gazdaságos tovább bérelni egy külön irodát úgy, hogy az esetleges visszabővülést jelentő EFOP projekt kiírása még nem történt meg. A Tömörkény utcai székházunkba kerül így az egész iroda.
 • Kerületi Elnökségek Találkozója:
  December első hétvégéjére szervezünk találkozót a kerületek elnökségeivel, ennek előkészületeiről egyeztettünk.
 • Betlehemi láng:
  Az MCSSZ-t idén hivatalosan az ICHTHÜSZ fogja képviselni, dr. Bóna Zoltán cst. személyében.
 • Erzsébet tábor:
  A megbeszélések elkezdődtek a jövő évi táborokkal kapcsolatban.
 • Academy 2017:
  Ez akkora hír, hogy külön számolunk be róla :)
 • 2017-es költségvetés:
  A költségvetési igények beérkezése és feldolgozása folyamatos, választ a határidő lejárta után kapnak a beküldők.
 • SkiJAM
  Hangya nemrég találkozott a SkiJAM szervezőivel, hogy átbeszéljük az együttműködés kereteit, ezt írásba is tervezzük foglalni.

Kérdéseitekkel forduljatok Amyhoz bizalommal!

Jó munkát!

Országos Elnökség


The Academy 2017

Kedves Cserkésztestvérek!

Az Academy a WOSM és a WAGGGS európai régióinak közös, évente megrendezésre kerülő képzése. Legutóbb most november elején Cipruson volt, amiről az OE facebook oldalán olvashattatok (1., 2., 3-4. nap).

A Magyar Cserkészlány Szövetséggel közösen nemrég pályázatot adtunk be, hogy a következő, 2017-es Acadamy Magyarországon legyen, és nemrég kaptunk visszajelzést, hogy a mi anyagunk lett a befutó. Már nagyon várjuk a jövő őszt, amikor vendégül láthatjuk a képzést, és az azon részt vevő, várhatóan bő 200 cserkészvezetőt szerte Európából. Ez nem csak szakmailag hatalmas lehetőség, de jelentősen növeli a régiós láthatóságunkat, és egy nemzetközi esemény szervezése nagy lökést ad az önkénteseinknek is. Nem utolsósorban a közös pályázat révén a lányszövetséggel is sikerül szorosabbra fűzni az együttműködésünket.

Gratulálunk a szervezéssel megbízottaknak a jó munkához: Radics Zsuzsinak, Szalai Zitának (MCSLSZ) és Zöllner Annának.

Országos Elnökség


Új kedvezményadó partner: Túlélővíz vízszűrők

Egyre több ajánlást kapunk tőletek a partnerprogramunkba, ezt köszönjük! A VI. cserkészkerületből érkezett a Lifestraw® vízszűrőket forgalmazó cég ajánlása. A kerületből több csapat is vásárolt tőlük vízszűrőt, ezért ajánlották őket.

Mi pedig felkerestük és együttműködési megállapodást kötöttünk velük, így mostantól 5% kedvezmény jár bármilyen termékükre, 10% pedig min. 5 egyidejű Lifestraw termék vásárlása esetén cserkészek számára, ha a
https://tuleloviz.hu/ oldalon megadod a "Kószák2017" kuponkódot.

Visszatérő kérdés, hogy túrázás, kirándulás közben vagy külföldön hogyan jussunk tiszta ivóvízhez. Ki szeret a hátizsákjában nehéz palackokat, kulacsot cipelni? Sajnos manapság a magyarországi tavak és patakok tisztasága sem feltétlen megbízható.

Erre nyújthatnak ideális megoldást a svájci-dán szabadalmú Lifestraw® vízszűrők. Hasznos kiegészítői lehetnek hátizsákunknak, de méltó helyet foglalnak el túlélő csomagunkban is. A Lifestraw® vízszűrőket a világ összes nagyméretű természeti katasztrófájában használják.

Eredetileg szélsőséges körülményekre tervezték őket, mára azonban mindenki számára elérhetőek, és igazán egyszerű a használatuk. A technológia egyedülálló, nincs mozgó alkatrész, vegyszermentes, nem igényel áramot és rendkívül könnyű valamennyi változata. A vízszűrő belseje cérnametéltre emlékeztető rostokat tartalmaz, melyek falain parányi pórusok találhatóak. Ezeken keresztül halad át a víz, kiszűrve a baktériumokat, vízi egysejtűeket és néhány Lifestraw® termék esetében a vírusokat is. Ez utóbbiak teljes biztonságot nyújthatnak fejlődő országokban vagy súlyos katasztrófa esetén, de nagy kapacitásuk miatt (18.000 liter) kiválóan alkalmasak csoportos táborozáshoz, túrázáshoz is. Nekünk pedig nem kell többet cipekedni és műanyag palackot sem termelünk, miközben egész családunkat ellátjuk finom, tiszta vízzel.

A vízszűrőkről a Magazinban is olvashattok.

További kedvezményadó helyek: http://cserkesz.hu/tagkartya

Szórád Előd cst. (118.)
partmarprogram-vezető
szorad.elod@mcssz.hu


Új WOSM főtitkár - sajtóközlemény

Kinevezték a Cserkészmozgalom Világszervezetének új főtitkárát, Ahmad Alhendawit.

A Magyar Cserkészszövetség örömmel jelenti be Ahmad Alhendawi főtitkári kinevezését a Cserkészmozgalom Világszervezetének élére, legfiatalabbként a szervezet történetében.

„Nagy megtiszteltetés ez számomra és alázattal fogadtam a lehetőséget, hogy főtitkárként szolgálhatom ezt az egyedülálló szervezetet, mely a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalmát képviseli” — mondta Alhendawi úr kinevezésének elfogadása után.

A fiatalok elkötelezett támogatójaként Ahmad Alhendawi számos feladatot látott el regionális és nemzetközi szervezetekben, hogy végül az ENSZ Ifjúságért Felelős Különleges Követeként dolgozhasson 2013-tól. Alhendawi úr hisz a fiatalok igényeinek érvényesítésében, és fontosnak tartja a fiatalok bevonását a helyi és globális kérdésekbe.

Ahmad Alhendawi 1984-ben született Jordániában, mesterdiplomája van Nemzetközi Tanulmányokból, oklevelet szerzett Európai és nemzetközi szervezeti szakpolitikai tisztviselő szakon a nizzai Európai Intézetben és számítógépes információs rendszerekből a jordániai Al-Balqa Egyetemen. Azonban a legfontosabb az, hogy maga is cserkész.

Alhendawi úr a WOSM lelkes támogatója, és ismerősen mozog a nemzetközi cserkész-eseményeken. Tiszteletét tette a 23. Cserkész Világtalálkozón Japánban, illetve legutóbb a Roverway-en, Franciaországban.

Alhendawi hangsúlyozta: „Biztos vagyok abban, hogy a cserkészet jelenti a megoldást a 21. század ifjúságnevelésére. Már várom, hogy elkezdhessük a közös munkát a WOSM munkatársaival, és kiterjeszthessük a mozgalmat, illetve növeljük társadalmi hatását, miközben folytatjuk egy jobb jövő megteremtését a gyermekek és a fiatalok számára.”

Alhendawi úr kinevezésének bejelentése után a Magyar Cserkészszövetség kijelentette: „Bizonytalan időkkel nézünk szembe a világban. Ahogy Ahmad, mi sem kételkedünk abban, hogy a cserkészet jelentős változást tud hozni a fiatalok életében — és ne feledjük, hogy ők a jövő politikai és gazdasági vezetői. Biztosak vagyunk benne, hogy Alhendawi a legmegfelelőbb személy mozgalmunk vezetésére: segítségünkre van abban, hogy mindenkit elérhessünk és együtt növekedhessünk.”

Alhendawi úr Scott Teare-t követi a szervezet élén, aki előző hónapban vonult vissza. Várhatóan 2017. március 1-én kezdi meg munkáját a Cserkész Világirodában, Kuala Lumpurban. A WOSM főtitkáraként a cserkészmozgalom érdekeinek védelmére és népszerűsítésére kap megbízatást; ügyvezetőként ő fogja irányítani továbbá mozgalmunk titkárságát, a Cserkész Világirodát.Vezetőképzések

Kiscserkész Őrsvezetőképzés 2017

A Magyar Cserkészszövetség kiscserkész őrsvezetőképzést hirdet.

Miért?

Szerencsére egyre több csapatnál kezdenek el foglalkozni kiscserkész korosztállyal (7-10 éves kisiskolásokkal). Azt viszont tudnunk kell, hogy bár a felkészített cserkészvezetők száma évről-évre növekszik, még mindig kevés a képzett kiscserkész őrsvezető. A legutóbbi VK-felmérésből látszik, hogy több mint 70%-a friss őrsvezetőknek kcs őrssel kezd foglalkozni.

A képzéssel, felkészítéssel azt szeretnénk elérni, hogy ezzel a remek célcsoporttal is felkészült vezetők szakmailag színvonalas módon dolgozzanak!

Közismert, hogy egy 7-10 éves gyereknek mások a képességei, igényei, fejlesztési lehetőségei, mint 11-15 éves korában.

Egy kiscserkész foglalkozás, a korosztály sajátosságai miatt 100%-a játék, ehhez megfelelő és helyesen alkalmazott játékkészlet szükséges.

Mi ez?

A KCSŐVK-ban leendő vezetőket készítünk fel kiscserkészekkel (7-10 éves gyerekek) való foglalkozásra. Ha Te, vagy csapatod egyik vezetője ilyen korú gyerekekkel szeretne foglalkozni, akkor itt a helye! A megszerzett tudás élesben kipróbálásra kerül, ellenőrzött körülmények között.

A jelentkezés föltételei

 • 15-18 éves kor (gimnazista korosztály)
 • csak olyan leendő, vagy már őrsöt vezető cserkészt tudunk fogadni, aki szeptembertől kiscserkész őrsöt fog vezetni, vagy jelenleg is kiscserkész őrse van, amely jövő szeptembertől is ebbe a korosztályba fog tartozni!
 • jelentkezési lap maradéktalanul való kitöltése időre! (lelki vezetői és csapatparancsnoki ajánlás is)
 • legalább heti rendszerességgel figyelt email cím, mely a kommunikáció miatt fontos
 • mivel minden évben túljelentkezés van, kérem a csapatok vegyék figyelembe, hogy egy csapatból maximum 5 jelölt jelentkezhet és ezen belül az azonos neműek száma nem haladhatja meg a 3 főt (tehát jelentkezhet pl.: 3 lány+2 fiú és 2 lány+2 fiú de nem jelentkezhet pl.: 4 lány+1 fiú vagy 0 lány+4 fiú)
 • ha valaki már végzett ŐVK-t, de kcs őrse van, jelentkezhet a képzésre, de túljelentkezés esetén azok részesülnek előnybe, akik még nem végeztek semmilyen képzést. A tábor létszáma 30 fő.

A jelentkezés menete:

Jelentkezési időszak: 2017. január 1 – 31.
Az EVOK felület is ekkortól lesz először elérhető.

Jelenleg igényfelmérés zajlik, melyet itt lehet kitölteni:
https://docs.google.com/forms/d/1cXjHHyLLFMdvEVbqpQ2E9k6Alb2R3owLhhgzxYB2ebE/viewform

A képzés részletes információit, illetve főbb időpontjait megtaláljátok az eseménynaptárban és honlapunkon is.

A képzés alapvetően kiscserkész korosztályi vezetésre készít fel, ezért kérjük a csapatparancsnok testvéreket, csak olyan cserkészeket küldjenek, akik kiscserkészekkel fognak foglalkozni.

Jó munkát!

Hegyi Armand csst.
képzésvezető


VIII. cserkészkerület STVK igényfelmérés

A Magyar Cserkészszövetség VIII. cserkészkerülete kagylós rendszerű segédtiszti vezetőképzést hirdet a 2016/2018-os időszakra az alábbiak szerint:

Jelentkezési feltételek:

 • 1999. július 25. előtti születési dátum;
 • érettségi- vagy szakmunkás-bizonyítvány, melynek kiállítási dátuma 2016. július 22. előtti;
 • őrsvezetői képesítés;
 • csapatparancsnok ajánlása;
 • lelki-vezetői ajánlás;
 • legalább egy nyári táborban való részvétel.

Igényfelmérésre való jelentkezés: 2016. december 17-ig az űrlap kitöltésével.

A képzés várható időpontjai a következőek:
Hivatástisztázó hétvége - 2017. március 31 - április 2.
Tábor - 2017. július 18-28.
Továbbképzési hétvége - 2017. szept. 15-17.
Képesítési alkalom - 2018. jan. 26-27.

Jó munkát!

Győri János (196.)
VIII. kerületi vezetőtiszt


Kagylós találkozó 2017 - HAMAROSAN

Kedves Kagylósok!

Bizonyára már tűkön ültök, mikor csöpögtetünk már számotokra több információt az éves összetalálkozóról.

Keressétek fel facebook-os eseményfelületünket, ahol folyamatosan egyre több információt fogunk veletek megosztani!

https://www.facebook.com/events/1793929507489972/

Várunk mindannyiótokat szeretettel!
Találkozunk három hónap múlva!
:)

Jó munkát!

Tóth Eszter
STVK 24/A-B-C Kommunikációs munkacsoport vezető


Készülő VK szabályzat véleményezése

Kedves Cserkésztestvéreim!

Megosztom veletek az újragondolt VK szabályzat 4.0-ás változatát, amit szeretnék a december 10-i OT ülésre beterjeszteni.
Hasznos lenne ha véleményetekkel hozzájárulnátok egy élhető, a vk-k és a benne dolgozók munkáját egyaránt segítő szabályzat megalkotásához.

Véleményeteket a dokumentumban kommentként, vagy személyesen hozzám e-mailben/telefonon tudjátok eljuttatni december 5-ig.

https://docs.google.com/document/d/1llnlQQVSJxGEGCS8vNFyz6__3RgP-trcr-MUy11CeAw/edit?usp=sharing

Köszönöm!

Jó munkát!


Merza Péter csst. (25.)
országos vezetőképző szakvezetőÖsszmagyar hírek

Fórumülés

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma megtartotta 2016. évi második ülését, melynek házigazdája a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség volt. Az eseményre október 7. és 9. között került sor Újvidéken.

A Fórumülésen beszámolt az Összmagyar Cserkésziroda az elmúlt félév eredményeiről. Szó esett a költségvetésről, a következő félév terveiről és bemutatásra került az iroda munkáját felmérő kérdőív összefoglalása is. Az Összmagyar Cserkésziroda igazgatója szólt a Határtalanul táboroztatás sikerességéről, fejlesztendő területeiről, valamint a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának idei évi Almanachjának előkészületeiről is.

Ezután meghallgathattuk a tagszövetségek beszámolóit az elmúlt félévről, különös tekintettel a közösen kidolgozott összmagyar cserkészstratégia pontjaiban elért sikerekre.

A gyűlésen nagy figyelmet szenteltek a szövetségek közös területeire, amelyek fejlesztését mindenki fontosnak tartja. Ilyenek voltak többek között a nevelési program, egységes egyenruha és a vezetőképzés. Ezen területek közelebbhozására munkacsoportokat fognak felállítani, akik kidolgozzák a részleteket. Megállapodtak továbbá abban, hogy Fórumszintű közös VK konferenciát fognak tartani a következő évtől, hogy a szövetségek vezetőképző vezetőtisztjei tanulhassanak egymástól, és a jó gyakorlatokat átvihessék saját szövetségeikbe.

A képzésvezetők beszámoltak a közös képzések helyzetéről. A segédtisztképző tábor sikeresen lezajlott, 16-an tettek fogadalmat, a tisztképzésen pedig 14 jelölt vett részt.

Az ülést a Fórum jövőképének megbeszélésével zárták, ahol minden szövetség elmondhatta a véleményét és javaslatait, így sokkal könnyebb lesz a továbbiakban az együttműködés. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mi is tulajdonképpen a célunk, mert csak így lehet eredményes a közös munka.

A fórumülés másnapján a résztvevők megtekintették Újvidéket, és ellátogattak a péterváradi várba is.

A tagszövetségek megállapodtak abban, hogy a következő ülésre a Magyar Cserkészszövetség rendezésében kerül sor Nagykovácsiban vagy Budapesten.

Varga Eszter, Összmagyar Cserkész IrodaTovábbi hírek, beszámolók

Adventi Út Cserkészeknek

Jó Munkát!

Tavaly indította útra csapatunk az AÚCS - Adventi Út Cserkészeknek című facebook oldalt. Idén egy újítást vezetünk be, melynek keretében minden nap egy magyar cserkész a Föld számos országából felolvassa a napi evangéliumot. Plusz egy kis lelki csomagot is kínálunk napról napra.

Célunk az, hogy lelki feltöltődési lehetőséget kínáljunk és hogy kapcsolatokat teremtsünk a magyar cserkészek között Magyarországon, Kárpát-medencében és Világon. Ebben a MCSSZ támogat is minket, az Országos Elnök is felolvas egy evangéliumot majd. (megtörtént - A szerk.)

Szeretnénk ha a szövetségben is minél több csapathoz, cserkészhez eljutna ez a lehetőség.

Facebook oldalunk elérhető itt:
https://www.facebook.com/A%C3%9ACS-Adventi-%C3%9At-Cserk%C3%
A9szeknek-112548955775549

Reklámvideónk pedig itt:
https://www.youtube.com/watch?v=PnmsAp3wjc8

Ha tehetitek juttassátok el minél több cserkésznek, barátnak és ismerősnek a lehetőséget.

Üdvözlettel,

Várdai Levente csst.
10. P.Á.R. cs.cs. Pécs.Még mindig aktuális korábbi híreink

XVII. SzoMiCs

Kedves Cserkésztestvérem!

Sok szeretettel meghívlak téged és csapatodat a december 10-11-én megrendezésre kerülő XVII. Szolnoki Mikulás Csatára. Idén szeretett Mikulásunkat a GY.K.E. jelentése szerint a szörnyvilágban látták utoljára Randall és társai fogságában. A Szörny Rt. dolgozói már útnak indultak és elkezdték a keresést, de minden segítségre szükségük lesz.

Idén is kétnaposra terveztük a rendezvényt és elsősorban a kisebb korosztály (3-5. osztály) részére. Ez azt jelenti, hogy szombat napközben a kiscserkész programokon lesz hangsúly, de estefelé lesznek az őrsvezetőknek, idősebbeknek szóló programok is. A SzoMiCs-ot a vasárnap reggel 9:30-kor kezdődő szentmise zárja.

Kérlek titeket, hogy 10-én szombaton 10:00-ig érkezzetek meg Szolnokra. A buszpályaudvaron és a vasútállomáson várni fogunk benneteket. A nagy csata után finom, meleg rénszarvaspörkölt lesz ebédre és természetesen szombati vacsorát és vasárnapi reggelit is biztosítunk.

Amit hozni kell:

 • Egyenruha (cserkészeknek)
 • 1 db mikuláscsomag/fő
 • Tányér, kanál, villa, kés, pohár
 • Hálózsák, polifoam
 • Részvételi költség: 1500 Ft/fő

Kérlek, hogy december 3-ig az alábbi regisztrációs űrlapot töltsétek ki. Ha bármilyen kérdés merülne fel, keress bátran! :)

Regisztráció:
https://docs.google.com/forms/d/1N8iN1JgjuAVDi1KnHgCoCJBv8tOoUOPMxzInZ7laJGQ/edit?usp=sharing
Az esemény facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/1891255221094333/

A szervező 196. számú Damjanich János Cserkészcsapat nevében kívánok

Jó munkát!

Szolnok, 2016. november 12.

Kiss Márton
csapatparancsnok


Csapatvezetői Pályázat - 24. Világdzsembori

A Magyar Cserkészszövetség pályázatot hirdet a 24. Világdzsemborin (WSJ) résztvevő magyar csapat vezetői feladatkörére.

A magyar csapat törzsének feladatai elsősorban a résztvevők kiválogatása, a felkészülés szakmai biztosítása, a szervezőkkel való kapcsolattartás lesz. Emellett a teljes pénzügyi felelősség is a csapat vezetőjét terheli.

A tábor helye és ideje:

 • Summit Bechtel Reserve, West Virginia, USA
 • 2019. július 22. – augusztus 2.

A pályázatnak tartalmaznia kell a magyar csapat munkatervét, amelyben megtalálhatóak a:

 • felelősök,
 • időpontjavaslatok,
 • általános és kézzel fogható célok,

melyek a magyar cserkészet kereteihez és hagyományaihoz, értékeihez, valamint a szervezők által felállított célokhoz illeszkednek.

A jelentkezés feltételei:

 • aktív cserkészmunka (2015-2020) – tehát jövőképet is szeretnénk látni;
 • legalább az angol nyelv tárgyalási szintű ismerete;
 • cserkésztiszti vagy cserkészsegédtiszti képesítés (megszerzése 2018 február 28-ig);
 • korábbi nemzetközi cserkészrendezvényen vezetőként való részvétel.

Az ideális jelentkező a fentieken kívül:

 • legalább még egy idegen nyelven beszél (franciául/spanyolul tudók előnyben);
 • szervezőként korábban részt vett nemzetközi cserkészeseményen;
 • van konkrét elképzelése a magyar csapattörzs (CMT) összetételéről;
 • a résztvevő csapat felkészítésével és vezetésével járó feladatokat a csapatában végzett munkája mellett is vállalni tudja.

A pályázat részeként benyújtandó:

 • cserkész önéletrajz – különös tekintettel a korábbi nemzetközi cserkészrendezvényeken vezetőként való részvételre;
 • csapatparancsnoki ajánlás;
 • vezetői jellemzés (a jelentkezővel napi kapcsolatban együtt dolgozó, aktív cserkészvezetőtől);
 • a jelentkező által két, csapat feletti rendezvényen végzett munkáról szóló jellemzés a rendezvény szervezőjétől.

Csapatvezetői felelősségek:

 • Tetszőleges segítő(i)vel dolgozhat együtt;
 • A projekt keretei között szabadon dolgozik;
 • A projekt pénzügyi keretein belül szabadon rendelkezik (az ide vonatkozó határozatok szerint);
 • A projekt időkeretei között kell a teljes projektet megvalósítani;
 • A projekt lezárásakor van vége megbízatásának;
 • A projekt lezárásakor szakmai és pénzügyi beszámoló készül;
 • Semmiféle elvarratlan szál nem marad utána;
 • Bármilyen kérdésével a megbízóhoz fordul;
 • Regionális (V4-B3) együttműködésben részt vesz, ideértve az előzetes csapatvezetői találkozót is.

A feladat ellátásának körülményei:

 • A csapat működésének időtartama: 2017. április 15. – 2019. december 31.
 • Az MCSSZ mozgalmi irodájának használata.
 • A csapat vezetője köteles gondoskodni két helyettesről, akik a csapatvezetés minden futó ügyében tájékozottak kell, hogy legyenek.
 • Az MCSSZ arculata a csapat rendelkezésére áll, a csapatvezető "@cserkesz.hu"-s e-mail címét, névjegykártyáját, a rendezvény "cserkesz.hu"-s oldalát és e-mail címét biztosítjuk.

A pályázat beküldendő a Magyar Cserkészszövetség Országos Külügyi Bizottságának az intercom@mcssz.hu címre. A beküldött pályázat és egy személyes beszélgetés után a csapatvezetőt az Országos Külügyi Vezető javaslata alapján az Országos Elnökség nevezi ki. A döntést követően valamennyi pályázat anyaga megismerhető az országos irodában.

A pályázat beküldési határideje: 2017. március 31.

Jó Munkát!

Böröczky Csongor cst. (442)
Országos Külügyi Vezető


Jelentkezési felhívás az MCSSZ Ifjúsági Tanácsba

Kedves Cserkészek!

Az Országos Elnökség Ifjúsági Tanács néven munkacsoportot hoz létre. A testület célja, hogy a 14 és 18 év közötti cserkészek bevonásával jobban megismerje a fiatalabb cserkészek és cserkészvezetők véleményét és azokat becsatornázza a döntéshozatali folyamatokba.

Az Ifjúsági Tanács kerületenként egy-egy 14 és 18 év közötti fiú és lány tagból áll, megbízatása 2 évre szól. Az Ifjúsági Tanács tagjai közül megválasztja elnökét és alelnökét, munkarendjét maga határozza meg, ehhez segítségül igénybe veheti az országos iroda szolgáltatásait. Információt kérhet az MCSSZ testületeitől, betekinthet minden dokumentumba, tervezetbe és véleményezheti azokat. Ajánlásokat tehet az Országos Elnökségnek, az Országos Tanácsnak, az Országos Küldöttgyűlésnek és bármely más választott vagy kinevezett testületnek, vezetőnek.

Ha 2003. január 1. és 1999. január 1. között születtél, működő tagja vagy az MCSSZ-nek és szeretnél tagja lenni az Ifjúsági Tanácsnak, küldj egy emailt a potor.jozsef@mcssz.hu email címre, amelyhez a következő mellékleteket csatold:

 • Rövid bemutatkozás, amolyan cserkész önéletrajz
 • Csapatparancsnoki ajánlás

A jelentkezéseket 2016. december 1-ig várjuk. Ezt követően a kerületek véleményének kikérésével fogjuk a jelentkezők közül kiválasztani az Ifjúsági Tanács tagjait.

Reméljük sokatoknak felkeltettük az érdeklődését, várjuk a jelentkezéseteket!

Jó munkát!

Tidu, Hangya és José
MCSSZ országos elnökségKiadja a Magyar Cserkészszövetség
Országos Elnöksége nevében
Ronkay János Péter csst. (293.)
országos vezetőtiszt.
cserkesz.hu/elnokseg
Feliratkozás a hírlevélre
Hírlevél archívum
K!
Az MCSSZ tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM),
és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF).